Reuters
StoryEditor

Moskva proti Putinovi. Opozícia uspela v centrálnych obvodoch hlavného mesta

11.09.2017, 12:57
Autor:
ČTKČTK
Moskovčania zmenili svoje politické preferencie.

Ruská opozícia zaznamenala v nedeľných komunálnych voľbách nemalé zisky v centrálnych obvodoch hlavného mesta. Vyplýva to zo zatiaľ neúplných výsledkov, o ktorých dnes informovali ruské médiá. Vládna strana Jednotné Rusko, ktorá sa zrejme stane v celoštátnom meradle jasným víťazom, nezískala v niektorých moskovských obvodoch dokonca ani jediný mandát.

Moskva má 125 obvodov a opozícia vyhrala v 14 z nich, a získala tak právo menovať starostu. V ďalších viac než päťdesiatich obvodoch sa do miestnych zastupiteľstiev dostali opoziční kandidáti. Radnice niektorých moskovských obvodov tak zrejme povedú osobnosti známe z opozičnej scény, vrátane vodcu opozičnej strany Solidarita Ilju Jašina alebo novinárov z ostro opozičných novín Novaja gazeta Ilju Azara.

Úspechom boli voľby v Moskve pre liberálnu stranu Jabloko, ktorá do miestnych zastupiteľstiev v metropole presadila 180 svojich kandidátov. Hovorca strany Igor Jakovlev dnes vyhlásil, že strana s ohľadom na úspech vyšle budúci rok svojho kandidáta do boja o post moskovského primátora. Do úvahy pripadajú šéf moskovskej organizácie Jabloka Sergej Mitrochin alebo politik Dmitrij Gudkov.

Podľa neúplných výsledkov v komunálnych voľbách v Moskve hlasovalo 77 percent zúčastnených voličov pre Jednotné Rusko a 12 percent voličov pre Jabloko. Šéf moskovskej volebnej komisie Valentin Gorbunov konštatoval, že Moskovčania zmenili svoje politické preferencie. Kým doteraz boli v metropole za hlavnú opozíciu voči Jednotnému Rusku považovaní zastupitelia komunistov a ľavicové strany Spravodlivé Rusko, teraz sa do čela opozície postavilo liberálne Jabloko.

Za pikantný detail volieb označujú dnes ruské médiá skutočnosť, že totálne víťazstvo zaznamenala opozícia napríklad v Gagarinovom obvode, kde v nedeľu odovzdal svoj hlas prezident Vladimir Putin. Jeho strana Jednotné Rusko tam prepadla a nezískala jediný mandát. Víťazstvo tiež ohlásila opozícia v ďalších významných moskovských obvodoch, napríklad v Tverskom, Ostankinskom alebo Lomonosovovom.

Celkovo ale doterajšie celoštátne výsledky ukazujú na ďalšie víťazstvo Jednotného Ruska. Strana pravdepodobne získa posty všetkých šestnástich gubernátorov, o ktorých sa v nedeľu hlasovalo. Volebná účasť v komunálnych voľbách bola tradične nízka, v Moskve dokonca k urnám prišlo len okolo 15 percent voličov.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-17 14:07:30 - Feat.: - Title: Väznený kritik Kremľa a disident Kara-Murza čelí podľa právničky náročnému presunu do Moskvy 03 - Modified: 2024-04-12 14:08:32 - Feat.: - Title: Pri výbuchu auta v Moskve bol zranený zbeh z ukrajinskej tajnej služby 04 - Modified: 2024-04-12 04:36:59 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že zmarila plány útoku na synagógu v Moskve 05 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:01