StoryEditor

Ukrajine hrozia nové voľby

02.04.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Desiatky tisíc ľudí sa cez víkend zhromaždili v ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve, aby podporili prozápadného prezidenta Viktora Juščenka. Neďaleko však demonštrovali stúpenci jeho hlavného rivala, premiéra Viktora Janukovyča.
Juščenko pred svojimi priaznivcami obvinil vládnucu ľavicovú koalíciu z porušovania sľubov a snahy o uzurpovanie moci. Pohrozil, že rozpustí parlament a vypíše predčasné voľby, ak sa situácia nezmení.
"Ak sa práca vlády nevráti do ústavného rámca, podpíšem dekréty rozpúšťajúce parlament," vyhlásil na včerajšej tlačovej konferencii svojej strany.
Mnohí sa obávajú toho, že by takýto krok mohol Ukrajinu uvrhnúť do politickej krízy, obzvlášť vtedy, keby tábor premiéra Janukovyča odmietol dekrét uznať. Vládna koalícia totiž popiera, že by ústava dávala prezidentovi právo rozpustiť parlament podľa svojho uváženia.
Politickú situáciu vyostril nedávny prechod desiatky poslancov z prezidentovho tábora do vládneho, aj keď to zákon zakazuje. Ten poslancom prikazuje zostať v tej strane, za ktorú boli zvolení. Takisto ústava umožňuje vytvárať koalície len na základe straníckych parlamentných skupín, nie jednotlivcov alebo odštiepených skupín.
Janukovyč má teraz asi 260 poslancov zo 450-členného parlamentu a vyhlasuje, že ich čoskoro bude mať 300. To by vládnej koalícii stačilo na prehlasovanie prezidentského veta a umožnilo prijať zmenu ústavy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 23:12