Reuters
StoryEditor

Venezuelčanov trápi hlad. Jedzte králikov a pestujte zeleninu, odkazuje Maduro

15.09.2017, 14:57
Autor:
ČTKČTK
Venezuela sa kvôli dlhotrvajúcemu nedostatku potravín potýka s rekordne vysokou mierou detskej podvýživy.

Nicolás Maduro nabáda hladných Venezuelčanov, aby jedli králiky. Nemajú ich už vnímať ako miláčikov, ale ako 2,5 kilogramu mäsa. Úrady tiež občanov učia, ako pestovať zeleninu na strechách a balkónoch. Prezidentovi odporcovia kontrujú, že hlavnou príčinou nedostatku potravín je zlyhanie modelu socialistickej ekonomiky a prezidentov "plán králik" považujú za nezmyselný.

Venezuelský prezident sa chce svojou "akciou králik" brániť v hospodárskej vojne, ktorú proti vláde podľa Madura vedú "imperialistické sily". Vláda na ťarchu tejto "vojny" rutinne pričíta všetok nedostatok základných vecí: jedla, liekov či hygienických potrieb.

"Imperialistické sily" sa podľa Caracasu pokúšajú krajinu ekonomicky zničiť, aby mohli neskôr vypudiť z úradu socialistického prezidenta. Opozícia tvrdí, že za všetko môže zlá vládna politika. 

Prezident svoj plán predstavil v štátnej televízii. "V dôležitej otázke živočíšnych bielkovín bol schválený ,plán králik', pretože králiky sa rýchlo množia," uviedol. Minister pre mestské poľnohospodárstvo Freddy Bernal potom v televíznej debate povedal, že ide o kultúrny problém, pretože králiky vnímame ako roztomilých domácich miláčikov. "Ale králik nie je maznáčik, je to 2,5 kilogramu mäsa s vysokým obsahom bielkovín a žiadnym cholesterolom," dodal.

"To myslíte vážne?" Reagoval guvernér Henrique Capriles, ktorý bol dvakrát kandidátom opozície na post prezidenta. "Chcete, aby ľudia začali chovať králikov, a myslíte si, že sa tým problém hladu v krajine vyrieši?"

Venezuela disponuje najväčším podielom z celkových dokázaných celosvetových zásob ropy a v minulosti sa spoliehala na import. Dovážala takmer všetko, vrátane základných potravín. V posledných rokoch ale cena ropy klesá a s ňou aj vládne rezervy, vysvetľuje príčinu hospodárskej krízy BBC.

Situáciu ďalej zhoršuje inflácia. Štát navyše stanovuje hodnotu základných potravín, čo viedlo ku koncu mnohých výrobcov potravín, pretože ich prevádzky boli nutne stratové.

Štát síce podporuje zakladanie potravinových družstiev a mestské poľnohospodárstvo, ale to nestačí pre pokrytie potrieb, uviedla ďalej BBC. V dôsledku hospodárskej krízy schudli podľa tohtoročného prieskumu tri štvrtiny Venezuelčanov o 8,7 kilogramu.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:59