Reuters
StoryEditor

Nórka utiekla do Poľska pred všemocnou detskou sociálkou. Nasledovať majú ďalší

19.09.2017, 10:35
Autor:
ČTKČTK
Žene doma hrozí, že jej detská sociálna služba Barnevernet odoberie aj druhé dieťa.

Rodená Nórka požiadala o udelenie azylu v Poľsku, pretože jej vo vlasti hrozí, že jej štátni úradníci odoberú aj druhú dcéru. O prípade dnes informoval katolícky denník Nasz Dziennik. Prípad Silje Garmové a jej dcéry Eiry, ktorým sa zaoberá cudzinecký úrad, bude podľa denníka predstavovať precedens.

"Ako sa ukazuje, do Poľska utiekla nielen ona. Zakrátko niekoľko ďalších osôb požiada o našu ochranu pred rozmarmi všemocnej nórskej sociálne služby Barnevernet (BV)," napísal denník.

Z vyššej triedy

Väčšina zásahov BV, ktorý má chrániť deti pred zneužívaním, sa týka chudobných, nižších vrstiev, ale Garmová "je vzdelaná, zámožná, dobre sa vyzná v zákonoch a nórskych reáliách, čiže nemôže byť ani reči, že by bola sociálne neprispôsobivá", poznamenal denník.

Nórke podľa denníka úrady odobrali staršiu dcéru Froyo, ktorá má teraz 12 rokov, a to vraj na základe bližšie nepreskúmaného udania, že Garmová zneužíva lieky proti bolesti a vedie "chaotický spôsob života". Počas druhého tehotenstva BV celý čas sledoval výsledky vyšetrenia Garmovej, aby našiel dôkazy, že nadužíva lieky.

Epidemická záležitosť

Nič sa nepotvrdilo, ale to úradníkov nepresvedčilo. "Ani v Nórsku, ani v Poľsku žiadny lekár nepotvrdil, že by bola pod vplyvom liekov proti bolesti, aj keď k tomu mala počas dlhšej hospitalizácie príležitosť," napísal Nasz Dziennik.

Odoberanie detí v Nórsku je podľa denníka "epidemickou záležitosťou" - a práve obrovská miera tohto javu svedčí o systémovom porušovaní ľudských práv v Nórsku, čo je predpoklad udelenia azylu.

Mnoho súdov

Osem prípadov, kedy v rodinách s deťmi zasahovala nórska sociálna služba Barnevernet, sa za posledných 15 mesiacov dostalo na Európsky súd pre ľudské práva do Štrasburgu. Upozornila na to tento rok vo februári nórska právnička Gro Hillestadová Thuneová, ktorá to označila za "nesmierne vážne varovanie pre Nórsko".

Na súd v Štrasburgu sa tento mesiac obrátila so sťažnosťou na Nórsko tiež Češka Eva Michaláková, ktorej nórske úrady odobrali pred šiestimi rokmi synov a nedávno ju zbavili rodičovských práv.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 02 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu 05 - Modified: 2024-04-06 18:40:10 - Feat.: - Title: Nórska polícia bude po vyhrážkach proti moslimskej komunite do odvolania ozbrojená
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:18