Martin SchulzReuters
StoryEditor

Schulz po historickej porážke: Budeme silnou opozíciou

25.09.2017, 10:47
Autor:
ČTKČTK
Predstavitelia Merkelovej strany stále naznačujú, že pokračovanie veľkej koalície je možné.

Sociálna demokracia bude silnou opozíciou, ktorá bude brániť demokraciu proti tým, ktorí ju spochybňujú. Deň po parlamentných voľbách, ktoré SPD priniesli historickú porážku, to povedal predseda strany Martin Schulz. Potvrdil tak nedeľné rozhodnutie straníckeho vedenia, že doterajšia vládna strana po štyroch rokoch odíde do opozície.

Predstavitelia kresťanských demokratov (CDU) napriek tomu ďalej naznačujú, že pokračovanie veľkej koalície zostáva jednou z možností povolebného usporiadania.

Voliči podľa Schulza vo voľbách sociálnu demokraciu poverili, aby sa stala "silnou opozíciou", ktorá bude konštruktívna kritikou čeliť novej vláde a zároveň brániť demokraciu proti tým, ktorí ju spochybňujú. Silná opozícia je v demokratickej krajine možno dôležitejšia ako vláda, povedal Schulz.

SPD podľa svojho predsedu prijala porážku a teraz sa bude sústrediť na jej spracovanie a na regeneráciu strany, aby sa mohla v budúcnosti stať opäť vedúcou silou v krajine. Schulz tiež upozornil, že od januára do jeho strany vstúpilo 24-tisíc nových členov. "Dobrá budúcnosť pre SPD je dobrou budúcnosťou pre Nemecko," dodal.

Kvôli bleskovému rozhodnutiu odísť do opozičných lavíc kritizovali sociálnych demokratov predovšetkým menšie strany, podľa ktorých sa chce SPD zbaviť zodpovednosti.

Podľa predsedu strany Zelených Cema Özdemira je nezodpovedné, aby SPD teraz "jednoducho povedala, že ide do opozície a už s nikým nehovorila". Rýchle rozhodnutie nekonať s CDU o pokračovaní veľkej koalície kritizoval už v nedeľu aj šéf slobodných demokratov (FDP) Christian Lindner.

Sociálni demokrati totiž svojím rozhodnutím spôsobili, že v Nemecku teraz môže vzniknúť prakticky iba vláda CDU/CSU, FDP a Zelených. Z radov konzervatívcov kancelárky Angely Merkelovej sa však ozývajú hlasy, aby sa napriek oznámeniu SPD o odchode do opozície rokovalo o vzniku koaličnej vlády aj so sociálnymi demokratmi.

"Som za to, aby sme pozvali k rokovaniam (okrem FDP a Zelených) i SPD," povedal dnes podpredseda CDU Thomas Strobl. Aj kancelárka Merkelová v nedeľnej povolebnej debate zdôraznila, "že čisto početne" je možná nielen takzvaná jamajská koalícia (CDU/CSU, FDP a Zelení), ale aj veľká koalícia s SPD.

01 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou 02 - Modified: 2024-02-16 17:32:06 - Feat.: - Title: Navaľného smrť otriasla svetom. Merkelová viní štátnu moc Ruska, Poľsko žiada nezávislé vyšetrovanie 03 - Modified: 2023-11-29 22:17:45 - Feat.: - Title: Babiš ani SPD nepresadili zmeny. Snemovňa schválila štátny rozpočet, bude mať schodok cez desať miliárd 04 - Modified: 2023-11-15 05:41:19 - Feat.: - Title: Prevratný návrh v Nemecku: Dostane každý mladý od štátu základné dedičstvo 60-tisíc eur? 05 - Modified: 2023-09-22 13:12:59 - Feat.: - Title: České opozičné hnutie SPD vyzýva na kontroly na hraniciach so Slovenskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:23