Francúzsky prezident Emanuel MacronReuters
StoryEditor

Nebezpečný plán pre Európu. Macronove plány torpédovali voľby v Nemecku, reaguje tlač

27.09.2017, 11:13
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky prezident včera predstavil svoj plán na reformu Európskej únie.

Za pokrokové plány, ale aj nebezpečný sen považujú európske denníky návrhy Emmanuela Macrona na reformu Európskej únie, ktoré francúzsky prezident v utorok predstavil na parížskej Sorbonne. Denníky sa zhodujú predovšetkým v tom, že bez nemeckého súhlasu nemá Macronovo úsilie nádej na úspech.

Kancelárka Angela Merkelová pritom vzišla z nedeľných parlamentných volieb oslabená a o koalícii bude rokovať so slobodnými demokratmi (FDP), ktorí na francúzske návrhy pozerajú skepticky. Výsledok nemeckých volieb tak podľa viacerých európskych denníkov plány francúzskeho prezidenta vlastne vopred torpédoval.

"Tento prejav mal pôvodne využiť vhodné príležitosti v európskych dejinách," napísal britský denník The Times. Macron podľa neho čakal na nemecké voľby, aby potom, čo predstavitelia oboch hlavných ekonomík Európskej únie dostanú čerstvý mandát, začal snahu o obrodu Európy. "Spolkové voľby ale jeho zámer torpédovali," dodal denník.

Za "pokrokovú" označil reč britský The Guardian. "Zostáva počkať, či sa slová stretnú s realitou," dodal. "Na prejavoch záleží. Môžu naplniť energiou, získať podporu, stanoviť ciele a pomáhajú porozumieť výzvam spôsobom, ktorý robí jednoduchším postaviť sa im. Macronovmu posolstvu je potrebné venovať pozornosť: Európa potrebuje viac, nie menej ambícií," dodal denník.

Oba britskej denníky upozorňujú, že problém pre Macronove plány budú predstavovať zložité koaličné rokovania, ktoré čakajú nemeckú kancelárku Merkelovú.

"Medzi francúzskymi a nemeckými predstavami o fiškálnej konsolidácii Európy vždy zívala hlboká priepasť. Ak Merkelová vstúpi do koalície s FDP a Zelenými, táto priepasť sa skôr prehĺbi, než zmenší," napísal The Times.

"Takmer všetko z programu francúzskeho prezidenta zrejme narazí v európskych metropolách najskôr na skepsu," uviedol v komentári švajčiarsky denník Tages-Anzeiger. Najväčší problém ale aj podľa neho bude predstavovať oslabená pozícia nemeckej kancelárky. "Nemecko-francúzsky motor nezačne pracovať tak rýchlo, ako asi prezident v Paríži dúfal," napísal denník. "Nakoniec môže Macron zostať hlasom volajúceho na púšti," dodal.

Podľa Neue Zürcher Zeitung (NZZ) sníva Macron "nebezpečný sen o Európe". Vo svojom komentári sa švajčiarsky denník venuje predovšetkým výraznému rozdielu Macronových predstáv a programu nemeckých slobodných demokratov, ktorí by sa mohli stať druhou najsilnejšou stranou budúcej nemeckej vlády.

Denník rovnako ako mnohé iné médiá cituje nedávny článok denníka Le Monde, podľa ktorého Macron v júli povedal, že ak vstúpi do nemeckej vlády FDP, "je mŕtvy".

"Ak by vládna účasť nemeckých liberálov mala byť hroznou víziou pre budúcnosť Európy, potom je s týmito predstavami o budúcnosti niečo zle. Alebo trpia architekti týchto ideí stratou súdnosti," poznamenal NZZ.

"Existuje tisíc a jeden dôvod, prečo Macrona po jeho európskej reči ostro kritizovať," napísal rakúsky Der Standard. "A predsa by sme mali oceniť, že preukázal odvahu," dodal denník. Aj v prípade, že v Berlíne vznikne koaličná vláda s účasťou FDP, mohlo by Francúzsko a Nemecko podľa denníka nájsť v otázke reformy EÚ a eurozóny kompromis.

O tom je presvedčený aj autor komentára v holandskom denníku De Telegraaf. Macron podľa neho už vo svojej reči vyšiel Nemecku v mnohých ohľadoch v ústrety, a pripravil si tak pôdu pre uskutočnenie svojich plánov.

"Francúzsky prezident Emmanuel Macron patrí k tým, ktorí stoja na strane porazených v nedeľných nemeckých voľbách," napísal poľský denník Gazeta Wyborcza. Prezidentove plány by podľa neho boli ťažko vymáhateľné, aj keby v Berlíne pokračovala veľká koalícia CDU/CSU so sociálnymi demokratmi, nieto po prípadnom vzniku koalície s FDP a Zelenými.

Pre Poľsko bude podľa neho však z krátkodobého hľadiska spomalenia reformných plánov Únie výhodné. "Spomalí sa aj rozdelenie EÚ na dve rýchlosti, v dôsledku ktorého nám hrozí odsunutie na okraj," napísal poľský denník.

01 - Modified: 2023-10-05 13:52:16 - Feat.: - Title: Líder pravicovej nemeckej strany ostáva hospitalizovaný na JIS-ke, podrobnosti sú stále nejasné 02 - Modified: 2022-11-16 10:36:40 - Feat.: - Title: HN24 Minuloročné regionálne voľby v Berlíne sa musia kvôli chaosu úplne zopakovať, rozhodol ústavný súd 03 - Modified: 2022-03-24 07:21:16 - Feat.: - Title: Putin vystupuje ako novodobý cár. Odborníčka sa pozrela na signály, ktoré politici vysielajú oblečením 04 - Modified: 2021-09-27 12:21:54 - Feat.: - Title: Ekonómovia a priemyselníci si vydýchli, Nemecko sa zrejme vyhne ľavicovej vláde 05 - Modified: 2021-09-27 09:17:04 - Feat.: - Title: Nemecký index je na desaťdňovom maxime. Trhy reagovali na výsledok volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:46