StoryEditor

Katalánsky minister pre HN: Rozpad Československa je pre nás vzorom

28.09.2017, 00:00
Naše referendum je o napĺňaní vôle ľudu, hovorí katalánsky minister zahraničia Raül Romeva.

V prvom referende o nezávislosti od Madridu sa v novembri 2014 za odtrhnutie Katalánska vyslovilo viac ako 80 percent Kataláncov. Trúfate si na takýto suverénny výsledok aj v nedeľňajšom referende?
Trochu vás poopravím. Naše referendum nie je o nezávislosti Katalánska alebo o zotrvaní v rámci Španielska. Je to o demokracii. Podľa všetkých štúdií dovedna 75 až 80 percent katalánskeho obyvateľstva podporuje názor, že riešením súčasného problému by malo byť demokratické hlasovanie. Toto je dôležité neustále pripomínať. Veľa ľudí chce, aby sa Katalánsko stalo nezávislým štátom. Takisto je veľa ľudí, ktorí nezávislosť odmietajú. Všetci však chápu, že o tejto veci je potrebné hlasovať. Preto je cieľom našej diskusie demokracia a slobodné voľby.

Aký výsledok v referende vy osobne očakávate?
Aktuálne prieskumy ukazujú, že tábor stúpencov nezávislosti má podporu zhruba na úrovni 55 percent oproti 45 percentám odporcov. Samozrejme, toto číslo sa pohybuje nahor aj nadol v závislosti od konkrétneho prieskumu. Existuje však iba jeden spôsob, ako zistiť, čo presne si ľudia myslia. Tým je hlasovanie. Takže keď niekto tvrdí, že ľudia sú proti nezávislosti a odtrhnúť od Španielska sa chce povedzme iba 30 percent Kataláncov, v poriadku. Nech sa pravda ukáže v referende. Ak výsledkom bude odmietnutie, ja to budem akceptovať. My všetci to budeme rešpektovať. Naozaj všetci ľudia v Katalánsku sú zajedno v tom, že výsledok referenda treba rešpektovať. To je jediné riešenie tejto záležitosti.

Španielsky ústavný súd rozhodol, že prechádzajúce referendum z roku 2014 bolo nezákonné. Blokuje tiež konanie tohtoročného referenda. Lídrom nezávislého hnutia sa Španieli permanentne vyhrážajú trestným stíhaním. Máte plán, ako tieto prekážky prekonať?
Presne toto je podstatou nášho problému. Súčasné legislatívne nastavenie skutočne umožňuje konanie referenda. Háčik je v tom, že táto otázka nie je právna, ale politická. Videli sme to už počas hlasovania pred tromi rokmi. Ústavný súd pred jeho konaním nevidel žiadny problém. Nepovedali, že ho nemôžeme uskutočniť. Keď si však uvedomili, že ľudia išli vo veľkom hlasovať, zrazu otočili. Vyhlásili, že hlasovanie nebolo legálne. Kvôli nemu boli dokonca náš vtedajší prezident a traja ministri jeho kabinetu trestne stíhaní a odsúdení. Dva roky nesmeli vykonávať verejné funkcie.

Ako sú v Katalánsku momentálne rozložené politické sily z hľadiska podpory nezávislosti?
V roku 2015 sme mali regionálne voľby. Program dvoch politických koalícií bol úplne jasný – ak vyhráme, začneme pripravovať základy pre nový štát. Jedna koalícia pod názvom Katalánsko – Áno, my môžeme je ľavicová. Druhá s názvom Spolu za áno, ktorú vediem ja, v týchto voľbách zvíťazila. Mali sme jednoznačný program, s ktorým sme išli do volebného súboja a uspeli sme s ním. Takže ak by tento program mal byť právnym problémom, prečo nám dovolili ísť s ním do volieb? Trvám na tom, že tu nejde o právnu otázku. Problém nie je s legálnosťou referenda. Problém je politický. To je dôvod, prečo nám ho španielska vláda, parlament či ústavný súd nechcú povoliť. A my musíme nájsť riešenie v politickej, a nie právnej diskusii.

Nedávno ste navštívili Slovensko, ktoré pred takmer štvrťstoročím zažilo pokojný rozchod s Českom. Myslíte si, že by ste u nás mohli nájsť inšpiráciu pre katalánsku rozlúčku so Španielskom?
Áno, a nielen u vás. Politická realita nám ukazuje, že za posledné vyše dve desaťročia, teda od 90. rokov minulého storočia, sme videli zrod minimálne 13 nových krajín. Veci sa neustále vyvíjajú, celý svet sa transformuje. A my sa jednoducho snažíme položiť na stôl fakt, že je úplne normálne, ak jedna z týchto transformácií prebehne aj u nás. Ja tvrdím, že by to mohla byť, môže byť a aj bude nová politická realita Katalánska. Je to možné a pravdepodobne sa nám to aj podarí dosiahnuť.

Od čoho to bude závisieť?
Od jedinej veci – či to ľudia budú naozaj chcieť. Ak sa vyslovia za nezávislosť, tak sa to stane. Ak ju však odmietnu, zostaneme súčasťou Španielska. Všetko to záleží iba od vôle ľudí. Musíte ju rešpektovať, bez nej nie je možné urobiť nič. Ja som bol desať rokov poslancom Európskeho parlamentu a videl som množstvo podobných príkladov. Čo ste považovali v jeden deň za nemožné, nasledujúceho dňa to už bolo normálne. Napokon, vidíte to aj sami na sebe. Slováci a Č...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:03