Mýto posledné mesiace vzbudzuje vášne. Kamionisti riešia nespokojnosť aj protestmi.TASR
StoryEditor

Kamiónovej doprave v Česku stúpli náklady za rok o desať percent, ceny porastú

04.10.2021, 15:43
Autor:
ČTKČTK
V Česku stúpajú ceny nákladných dopravcov. Na vine sú drahšie pohonné látky aj inflácia. Situácia zasiahne aj bankový sektor, porastú úvery.

Ceny v nákladnej doprave v Českej republike rastú. Kamiónovým dopravcom za posledný rok stúpli náklady zhruba o desať percent, čo sa následne prejavilo aj do ich cien. Stojí za tým predovšetkým zdražovanie pohonných hmôt a celková inflácia. Zdražovať navyše budú aj úvery. Situáciu dopravcov komplikujú naviac aj narušené odberateľské vzťahy, ktoré neumožňujú efektívne plánovanie. Pre ČTK to uviedol hovorca združenia dopravcov Česmad Bohemia Martin Felix.

Do budúcnosti dopravcovia očakávajú ďalšie zdražovanie. "Cena za dopravu už rastie a nepochybne v budúcnosti porastie ešte významnejšie," uviedol Felix. Rast cien je podľa neho individuálny, väčšinou podľa toho, čo konkrétne firma vozí a kam. Dôvodov zdražovania je však niekoľko. Okrem rastu cien pohonných hmôt je problémom aj inflácia a s ňou spojené zdražovanie úverov.

Počas pandémie sa navyše narušili dodávateľsko-odberateľské reťazce, dopravcovia tak podľa združenia nemôžu plánovať dopredu a majú ďaleko viac prestojov. "Niekedy kapacity nestačia, inokedy zákazník objednanú prepravu zruší. To všetko výrazne ovplyvnilo efektivitu, a tým dramaticky zvýšilo náklady," podotkol Felix.

Samostatnou kapitolou je doprava do Veľkej Británie. Tá podľa dopravcov zdražela najvýraznejšie najmä kvôli zvýšenej byrokracii a predĺženým hraničným operáciám. Niektoré firmy preto zákazky na ostrovoch odmietajú a sústreďujú sa len na kontinentálnu Európu. Práve Spojené kráľovstvo sa teraz stretáva s veľkými problémami pri dodávkach pohonných hmôt a ďalších surovín.

Dôvodom je nedostatok profesionálnych vodičov, ktorých Briti teraz hľadajú prostredníctvom dočasných víz aj v zahraničí. Podľa Felixa však hromadný odchod českých vodičov na ostrovy nehrozí, pretože víza sú len krátkodobé, čo šoférov k zmene nepresvedčí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:10