Reuters
StoryEditor

Katalánsky premiér Puigdemont: Získali sme právo stať sa nezávislým štátom

01.10.2017, 23:20
Autor:
TASRTASR
Oficiálne výsledky kontroverzného hlasovania budú podľa jeho slov známe za niekoľko dní.

Katalánci po dnešnom referende o nezávislosti svojho regiónu "získali právo na to, aby mali nezávislý štát s postavením republiky", vyhlásil dnes večer predseda katalánskej autonómnej vlády Carles Puigdemont.

Oficiálne výsledky kontroverzného hlasovania budú podľa jeho slov známe za niekoľko dní. V súvislosti so zákrokom španielskej polície voči referendu Puigdemont tiež povedal, že Európska únia nemôže prehliadať porušovanie ľudských práv pri procese hlasovania.

​Hlavná separatistická skupina v Katalánsku medzitým vyzvala regionálnu vládu, aby vyhlásila nezávislosť od Španielska po násilnom policajnom zákroku proti referendu.

Líder separatistickej organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) Jordi Sanchez počas večerného vystúpenia pred veľkým davom ľudí na hlavnom námestí v Barcelone vyjadril nádej, že "veľmi skoro uvidíme zrod nového katalánskeho štátu".

"Okamih pravdy nastal"

"Teraz nás nesklamte... Okamih pravdy nastal," citovala varovanie Sancheza katalánskym predstaviteľom agentúra AP.

Katalánsky premiér Puigdemont už predtým deklaroval, že vyhlási nezávislosť do 48 hodín, ak sa obyvatelia Katalánska v dnešnom referende vyslovia za takýto krok.

​Ústredná španielska vláda v Madride referendum odmietla ako protiprávne a protiústavné. Ústavný súd ho pozastavil, katalánska vláda napriek tomu svoje plány na hlasovanie realizovala.

Španielsky premiér Mariano Rajoy v televíznom vystúpení krátko po oficiálnom skončení hlasovania označil dnešný pokus o referendum o nezávislosti Katalánska za frašku. Podľa jeho slov išlo o "výsmech samej podstaty demokracie" a "útok na právny štát".

Budú vyšetrovať príslušníkov katalánskej polície

Rajoy súčasne odmietol tvrdenia kritikov, podľa ktorých polícia pri dnešných zásahoch v Katalánsku používala neprimeranú silu.

Podľa údajov katalánskeho ministerstva zdravotníctva, aktualizovaných neskoro večer, si dnešné násilnosti vyžiadali najmenej 844 zranených, prevažne v katalánskej metropole Barcelona. Španielske ministerstvo vnútra medzitým oznámilo, že zranenia utrpelo 33 policajtov.

Katalánske úrady uviedli, že polícii sa podarilo uzavrieť 319 z približne 2300 hlasovacích miestností.

Najvyšší súd v Katalánsku dnes večer oznámil, že niektorých príslušníkov katalánskej regionálnej polície budú vyšetrovať pre obvinenia, že neuposlúchli súdne nariadenia, aby zabránili konaniu referenda.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:16