StoryEditor

Milionár, ktorému kasína platili za jedlo. Kto bol masový vrah z Las Vegas?

03.10.2017, 00:20
Autor:
ČTKČTK
Brat Stephena Paddocka potvrdil, že ich otec bol na zozname FBI najhľadanejších zločincov v Spojených štátoch.

Najhorší masaker v novodobých dejinách Spojených štátov, pri ktorom v Las Vegas zahynulo najmenej 58 ľudí a vyše 500 ďalších osôb utrpelo zranenia, má podľa polície na svedomí šesťdesiatštyriročný Stephen Craig Paddock.

Muž, ktorý žil v posledných rokoch v seniorskej komunite v meste Mesquite v Nevade, asi 120 kilometrov od miesta tragédie, bol podľa svojho brata milionárom a častým klientom kasín.

Nevedia, čomu veril

Paddock podľa polície strieľal na návštevníkov koncertu country hudby z 32. podlažia hotela Mandalay Bay. Policajti u neho našli viac ako desať strelných zbraní. Miestny šerif Joseph Lombardo popísal Paddocka ako "pološialenú osobu, ktorá chcela spôsobiť masaker".

"Nemáme ani poňatia, čomu veril," uviedol takisto šerif Lombardo, podľa ktorého však masaker nesúvisí s terorizmom. Prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amaki sa už k činu prihlásila organizácia Islamský štát (IS), podľa ktorej Paddock pred niekoľkými mesiacmi konvertoval na islam.

​Radikáli z IS sa v posledných rokoch hlásia k väčšine útokov vo svete. Podľa amerických expertov je však jeho spojenie s teroristickou organizáciou málo pravdepodobné.

Často utrácal v kasínach

Jeho brat Eric Paddock médiám povedal, že súrodenec bol milionárom, ktorý svoje imanie získal investíciami do nehnuteľností. Do kasín vraj jazdil utrácať tak často, že mu mnohokrát poskytovali izbu či jedlo zadarmo.

​O politiku či náboženstvo sa vraj vôbec nezaujímal a nejavil násilné sklony. "Sme úplne v šoku," uviedol Eric Paddock. "Nechápeme, čo sa stalo," povedal v rozhovore s televíznou stanicou WOFL-Channel 35. "Je to ako by na našu rodinu práve spadol asteroid," dodal.

Podľa stanice NBC mal strelec pilotný preukaz a vlastnil dve lietadlá. Mal tiež lovecké povolenie.

Otec bol bankový lupič

Paddockov brat stanici NBC takisto potvrdil, že ich otcom bol Patrick Benjamin Paddock, bankový lupič odsúdený na 20 rokov väzenia, ktorý bol v rokoch 1969 až 1977 po úteku z texaského väzenia na zozname desiatich najhľadanejších zločincov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa nevadskej polície mal Paddock okrem niekoľkých dopravných priestupkov čistý trestný register. Žil podľa nej v posledných rokoch v meste Mesquite v štáte Nevada, ktoré má asi 14-tisíc obyvateľov.

Býval v poschodovom domčeku v seniorskej štvrti známej ako Sun City Mesquite, ktorej súčasťou je golfové ihrisko a niekoľko bazénov. Dom kúpil v roku 2015. V areáli Sun City so 1400 domami môžu žiť len ľudia starší ako 55 rokov, uviedol denník USA Today.

Nejavil sa ako nebezpečný

V rokoch 2004-12 žil Paddock v Texase, na predmestí Dallasu, uviedla agentúra AP. V Dallase sa živil ako domovník v obytnom komplexe zvanom Central Park. V hoteli v Las Vegas sa Paddock ubytoval 28. septembra.

Polícia pôvodne pátrala tiež po Marilou Danleyovej, ktorá sa podľa prvotných informácií ubytovala v hoteli s Paddockom. Po jej výsluchu policajti uviedli, že sa o ňu už v súvislosti s prípadom ďalej nezaujímajú.

Podľa médií mal Paddock pri sebe v čase činu zhruba desiatku zbraní. Jednu z nich si podľa AP kúpil vo februári v štáte Utah. Podľa majiteľa obchodu nič nenasvedčovalo tomu, že by mohol byť nebezpečný.

01 - Modified: 2024-03-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Striptérka sa vyhráža, že zverejní nahé fotky princa Harryho. Meghan z neho vysala život, tvrdí 02 - Modified: 2024-01-30 14:00:00 - Feat.: - Title: Stihne Taylor Swift Super Bowl, aby podporila Travisa Kelceho? Pár hodín pred výkopom bude 9-tisíc kilometrov od štadióna 03 - Modified: 2024-01-13 09:00:00 - Feat.: - Title: Od lietajúcich taxíkov, cez roboty až po termosku, čo ti nabije mobil. Toto priniesol jeden z najväčších elektronických veľtrhov 04 - Modified: 2023-12-07 06:42:03 - Feat.: - Title: Streľba na univerzite v Las Vegas si vyžiadala tri obete 05 - Modified: 2023-08-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Muž predal celý svoj majetok a odišiel do Las Vegas. Všetko vsadil v rulete na červenú a vyhral 270-tisíc dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:28