Reuters
StoryEditor

Katalánsko má nového hrdinu, ktorý hrá o všetko. Pre Španielsko je zdradcom

03.10.2017, 12:22
V Katalánsku je muž stojaci za referendom hrdinom, v Španielsku zradcom.

Svet sa v týchto dňoch učí vyslovovať nové meno - Carles Puigdemont. Muž, ktorý prišiel prakticky "odnikiaľ", sa teraz ocitol v samotnom centre katalánskych snáh o odtrhnutie od Španielska. Sám tento plán vyhlásil a teraz sa snaží - podľa niektorých analytikov až príliš kŕčovito - dotiahnuť ho do úspešného konca.

Puigdemont sa však vďaka tejto snahe ocitol uprostred veľmi obtiažnej dilemy. Môže sa v Katalánsku stať nehynúcou legendou, alebo tiež skončiť za mrežami. Sám však už nevidí cestu späť.

Na začiatku nijako nevyčnieval

Keď sa vlani stal prezidentom Generalitat Katalánska, čo je bežne interpretované ako funkcia ministerského predsedu, poznal ho málokto aj v samotnom Španielsku. 

Prečo by aj? Bol umiernený, nijako názorovo nevyčnieval, hoci so snahou o odtrhnutie od Madridu dlhé roky sympatizoval. Podľa niektorých španielskych novinárov sa však vášnivým a nekompromisným stúpencom katalánskej nezávislosti stal až v poslednej dobe.

Aj do čela Katalánska bol vybraný viacmenej ako nie veľmi vyhranený kompromisný kandidát. To však bolo "vtedy".

Môže skončiť vo väzení

Teraz meno päťdesiatštyri ročného Carlesa Puigdemonta skandujú davy na mítingoch. A v Madride mu nemôžu prísť na meno. V španielskych očiach je totiž hlavným "povstalcom" a zradcom. Niektorí jeho stúpenci k tomu s malou nadsádzkou uvádzajú, že sa "dobrovoľne posadil do elektrického kresla".

"Nechcem skončiť za mrežami, ale nemôžem urobiť nič, čo by ma viedlo k odvolaniu referenda o nezávislosti Katalánska," uviedol pred pár dňami.

Sláva, alebo väzenie?

Hrozba väzenia nad ním naozaj visí. Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza sa nechal počuť, že Puigdemont by mohol byť súdne stíhaný kvôli nerešpektovaniu zákonov, sprenevere verejných prostriedkov (ktoré padli na organizovanie z pohľadu Madridu nelegálneho referenda) a tiež za zneužitie úradnej právomoci.

To všetko sa však ešte len uvidí. Aj jeho predchodca v úrade, Artur Mas, bol vylúčený z verejného života kvôli tomu, že v roku 2014 zorganizoval nezáväzné hlasovanie o nezávislosti.

Začínal ako novinár

Carles Puigdemont, ktorý sa svojím účesom v štýle raných Beatles stále pôsobí veľmi mlado, pochádza z mestečka Amer, ktoré leží severovýchodne od Barcelony. Neskôr sa stal starostom blízkeho stotisícového mesta Girona. Má sedem súrodencov.

​Študoval katalánsku filológiu na univerzite v Girone, ale školu nedokončil. Kariéru odštartoval ako novinár regionálneho katalánskeho denníka El Punt, kde to dotiahol až na pozíciu výkonného šéfredaktora. Novinárskej dráhy sa vzdal, až keď v roku 2006 prijal kandidatúru do regionálneho parlamentu za stranu Convergencia aj Unió (CIU), ktorej bol členom už od roku 1983. Neskôr sa spolupodieľal na založení ofenzívnejšej platformy: Katalánskej európskej demokratickej strany. 

Vo vojne so španielskym premiérom

Carles Puigdemont teraz stál na samotnom vrchole svojej politickej kariéry. Hrá však vabank. "Pokiaľ si región zvolí nezávislosť, do štyridsiatich ôsmich hodín od zverejnenia výsledkov ju vyhlásim," sľúbil verejne. Jeho hlavný oponent, španielsky konzervatívny premiér Mariano Rajoy má však úplne opačné plány - je rozhodnutý odchodu Katalánska za každú cenu zabrániť.

Že to myslí vážne, ukázal aj mnohokrát násilný priebeh nedeľného referenda. Obaja na seba ešte nutne narazia. A ten "finálny" zápas sa zrejme neodohrá v rukavičkách. Puigdemont totiž ustúpiť nechce, vlastne ani veľmi nemá kam. "Jeho hlavnými prioritami sú nezávislosť, nezávislosť a zase nezávislosť," povedal o ňom José Antiche, riaditeľ katalánskeho webu El Nacional.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 03 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 04 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 05 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:23