Reuters
StoryEditor

Johnson & Johnson chce prejsť na druhú dávku. Problémy vakcíny ju v USA odsunuli na vedľajšiu koľaj

05.10.2021, 17:10
Autor:
ČTKČTK
Jediná jednodávková vakcína sa pravdepodobne zmení na dvojdávkovú. Johnson & Johnson žiada Správu potravín a liečiv o povolenie posilňujúcej dávky. Testy poukazujú na zvyšujúce sa percentá účinnosti.

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson (J&J pozn. red.) dnes požiadala vládnu agentúru FDA (Food and Drug Administration pozn. red.) o povolenie posilňovacej dávky jej vakcíny proti covidu-19. Tá bola na rozdiel od ostatných očkovacích látok pôvodne jednodávková.

Žiadosť prerokuje budúci týždeň nezávislý poradný orgán FDA spoločne so žiadosťou firmy Moderna. Správa potravín a liečiv v minulosti povolila posilňovaciu dávku vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech osobám starším ako 65 rokov a osobám s imunitnými problémami.

J&J poskytla úradom k dispozícii dáta zo svojich štúdií, v ktorých ľudia dostávali posilňovaciu dávku v rôznych intervaloch od dvoch do šiestich mesiacov. Farmaceutická firma FDA formálne neodporučila, aký interval by bol pre preočkovanie najlepší.

Firma pred dvoma týždňami zverejnila niektoré závery zo svojich klinických testov a tvrdí, že posilňovacia dávka zvyšuje účinnosť ochrany pred vážnou formou covidu-19 zo 74 percent u ľudí očkovaných jednou dávkou na 94 percent u osôb s dvoma injekciami. Uviedla, že množstvo protilátok v tele osôb s posilňovacou dávkou je niekoľkonásobne väčšie, než u očkovaných len jednou dávkou.

K žiadostiam J&J a Moderny sa najprv vyjadrí poradný orgán FDA a v prípade odporúčania posilňovacej dávky ju ešte bude musieť schváliť ako FDA, tak Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC pozn. red.). Ak sa obe agentúry vyjadria kladne, môže sa v USA začať preočkovávať vakcínami J&J a Moderna už pred koncom októbra.

Vývoj vakcíny J&J sa sledoval s veľkými nádejami vďaka nutnosti aplikovať očkovaným len jednu dávku. Firma čelila najprv problému s výrobou, následne sa objavili správy o nežiaducich účinkoch preparátu, kvôli ktorým americké úrady na chvíľu pozastavili jeho aplikáciu. Následne však prišli k záveru, že výhody očkovania látkou J&J prevažujú nad rizikami.

Vakcína J&J sa odvtedy v USA používa iba okrajovo, drvivá väčšina z takmer 400 miliónov doteraz aplikovaných dávok očkovania v Spojených štátoch pochádza od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:18