Reuters
StoryEditor

Američania demonštrovali silu. Podnikli prvý nočný prelet bombardérov pri Severnej Kórei

11.10.2017, 12:05
Autor:
ČTKČTK
Bombardéry vyrazili z americkej základne na tichomorskom ostrove Guam a sprevádzali ich dve juhokórejské stíhačky.

Dva americké nadzvukové bombardéry B-1B preleteli v utorok večer nad Kórejským polostrovom. Podľa agentúry Reuters o tom informoval Pentagón s tým, že išlo o vôbec prvý nočný prelet v sprievode juhokórejských stíhačiek. KĽDR nedávno pohrozila, že zostrelí americké lietadlá v prípade, že sa priblížia k jej územiu.

Bombardéry v rámci pravidelného spoločného cvičenia vyrazili z americkej základne na tichomorskom ostrove Guam a sprevádzali ich dve juhokórejské stíhačky F-15K. Po vstupe do juhokórejského vzdušného priestoru skúšobne odpálili strely vzduch-zem, ktorých cieľ bol v pobrežných vodách východne od Južnej Kórey. Na akú vzdialenosť sa bombardéry ku KĽDR priblížili, Američania nezverejnili.

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor o Severnej Kórei s riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jurajom Krúpom:

​Ukážka sily, ktorú USA podnikli v napätej dobe, doteraz nevyvolala žiadnu reakciu Pchjongjangu. KĽDR si koncom septembra vyhradila právo zostreliť americké strategické bombardéry aj mimo severokórejský vzdušný priestor, lebo vraj prezident USA Donald Trump radom ostrých vyhlásení vyhlásil krajine vojnu.

Podľa vojenských expertov však severokórejská armáda nemá zodpovedajúcu výbavu na naplnenie svojich hrozieb. Prezident Trump sa v utorok zišiel s ministrom obrany Jamesom Mattisom a šéfom armádnych štábov Josephom Dunfordom, ktorí mu prezentovali aktuálny vývoj sporov medzi USA a KĽDR, ktoré sa vyostrili po sérii severokórejských raketových a jadrových testov.

Trump sa možno osobne dostaví k hraniciam KĽDR

Americký prezident sa v novembri chystá pracovne cestovať po Ázii. A možno navštívi aj demilitarizovanú zónu medzi oboma Kóreami. Biely dom vyslal do Južnej Kórey na sklonku septembra tím, aby overil miesta, ktoré počas Trumpovej návštevy pripadajú do úvahy, citovala v utorok juhokórejská agentúra Jonhap zdroj z juhokórejského ministerstva obrany. V hre sú hraničná dedina Pchanmundžom a juhokórejský strážny post, uviedol zdroj.

Očakáva sa, že Trump v Južnej Kórei vyšle Severokórejcom ako veliteľ amerických ozbrojených síl zásadný signál, či už vo forme vyhlásenia, alebo svojou prítomnosťou na symbolickom mieste.

Návšteva demilitarizovaného pásma by zodpovedala Trumpovej záľube v teatrálnosti, myslí si odborník na KĽDR Pong Jong-sik. "Predstava, ako žmúri a pozerá sa za demilitarizovanú zónu, je ako keby len iným spôsobom tweetoval," povedal Pong agentúre Bloomberg.

Ukradnuté tajné dokumenty

V utorok tiež juhokórejský poslanec a člen branného výboru parlamentu I Čchol-hi informoval, že sa severokórejskí hackeri zmocnili juhokórejských a amerických vojenských dokumentov vrátane plánu na likvidáciu severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Medzi ukradnutými dokumentami je údajne aj Plán 5015, teda najnovší akčný plán pre prípad vypuknutia vojny na Kórejskom polostrove.

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:16