REUTERS/Sergio Perez
StoryEditor

Rajoy sa vyhráža odobratím nezávislosti Katalánska. Najprv chce však vysvetlenie

11.10.2017, 13:15
Autor:
klklTASRTASR
Podľa Rajoya nie je jasné, či katalánsky premiér Carles Puigdemont včera vyhlásil nezávislosť.

Španielsky premiér Mariano Rajoy požiadal dnes katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta, aby objasnil, či oficiálne vyhlásil alebo nevyhlásil nezávislosť Katalánska. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

Toto vysvetlenie je podľa Rajoya potrebné predtým, ako španielska vláda prijme ďalšie opatrenia. Katalánskeho premiéra obvinil v televíziou prenášanom vyhlásení z vytvorenia "úmyselného zmätku" a povedal, že chce prinavrátiť "istotu".

Hrozí odobratím autonómie

Španielsky premiér sa Ďalej vyjadril, že odpoveď z Katalánska ovplyvní, ako sa zachová. Ako uvádza BBC, madridská vláda zvažuje kroky, ktoré by viedli k zrušeniu autonómie Katalánska, čo Rajoyovi umožňuje článok 155 španielskej ústavy.

"Táto výzva - pred použitím akéhokoľvek opatrenia, ktoré môže vláda prijať na základe článku 155 našej ústavy - sa snaží priniesť občanom jasnosť a bezpečnosť, ktorú si tak dôležitá otázka vyžaduje," vyjadril sa dnes v krátkom prejave Rajoy.

"Existuje naliehavá potreba ukončiť situáciu, ktorou prechádza Katalánsko - vrátiť sa do stavu pokoja a bezpečia a urobiť tak čo najrýchlejšie," dodal španielsky premiér.

Chystajú reformu

Líder španielskych opozičných socialistov Pedro Sánchez dnes povedal, že sa s premiérom Marianom Rajoyom dohodli na začatie práce na reforme ústavy, ktorá by mala zmeniť spôsob správy španielskych autonómnych regiónov vrátane Katalánska.

Šéf socialistov a predseda konzervatívnej vlády sa dohodli na vytvorení komisie, ktorá bude po dobu šiestich mesiacov skúmať súčasný systém regionálnej autonómie. Po uplynutí tejto doby môže španielsky parlament debatovať o ústavnej reforme, povedal Sánchez novinárom podľa agentúry Reuters.

Socialisti si podľa neho želajú, aby ústavná reforma umožnila Katalánsku "zostať súčasťou Španielska". Sánchez takisto podporil dnešné Rajoyovu požiadavku, aby Puigdemont ujasnil, či v utorok vyhlásil nezávislosť Katalánska, alebo nie. Katalánsko je jedným zo 17 španielskych autonómnych regiónov.

Komisia žiada rešpektovať ústavu

Európska komisia dnes v súvislosti s dianím v Katalánsku zopakovala svoju výzvu k plnému rešpektovaniu španielskeho ústavného poriadku. Novinárom to po rokovaní komisie, ktorá sa možným vyhlásením katalánskej nezávislosti krátko zaoberala, povedal jej podpredseda Valdis Dombrovskis. 
"Európska komisia situáciu v Španielsku starostlivo sleduje ... Podporujeme snahy prekonať rozdelenie," poznamenal eurokomisár. Komisia podľa neho verí, že španielske úrady, premiér Mariano Rajoy a ďalšie politické sily pracujú na tom, aby riešenie bolo nájdené v rámci španielskej ústavy. S Rajoyom je v úzkom kontakte šéf komisie Jean-Claude Juncker, uviedol jeho podpredseda.

Puigdemont prekvapil

Líder katalánskych separatistov mal včera večer prejav a mnohí očakávali, že v ňom oficiálne vyhlási nezávislosť Katalánska na základe výsledkov z referenda. On sa však vyjasnil pomerne nejasne. 

Puigdemont vyhlásil, že Katalánsko si referendom získalo právo na nezávislosť, podpísal aj deklaráciu o zvrchovanosti, avšak s dôvetkom o pozastavení jej účinnosti na niekoľko týždňov.

"Navrhujem pozastaviť účinok vyhlásenia nezávislosti tak, aby sa v najbližších týždňoch mohli uskutočniť rozhovory, bez ktorých by nebolo možné dospieť k dohode," ozrejmil poslancom. 

Situácia v Španielsku sa vyhrotila po referende o nezávislosti Katalánska, ktoré sa uskutočnilo 1. októbra. Zúčastnilo sa ho 43 percent Kataláncov a 90 percent z nich sa vyjadrilo za nezávislosť. Podľa Katalánskej vlády je referendum legitímnym dôvodom na vyhlásenie nezávislosti. Avšak centrálna vláda v Madrine ho považuje za protiústavné. 

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 03 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 04 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 05 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:11