Nemecký minister vnútra Thomas de MaiziéreReuters
StoryEditor

Nemecký minister vnútra si vyslúžil kritiku. Navrhol moslimské sviatky

14.10.2017, 17:07
Autor:
ČTKČTK
Minister navrhol zavedenie moslimských štátnych sviatkov na zhromaždení v meste Wolfenbüttel, ktoré sa konalo pred nedeľnými krajinskými voľbami v Dolnom Sasku.

Kritiku z vlastnej strany si dnes vyslúžil nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére za nápad, že by Nemecko mohlo v určitých oblastiach zaviesť aj moslimské štátne sviatky.

Informovala o tom agentúra DPA. V Nemecku existujú štátne sviatky na celoštátnej úrovni, množstvo sviatkov ale držia len niektoré spolkové krajiny, okresy či obce.

Minister de Maiziére, ktorý je členom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, navrhol zavedenie moslimských štátnych sviatkov na zhromaždení v meste Wolfenbüttel, ktoré sa konalo pred nedeľnými krajinskými voľbami v Dolnom Sasku.

Podľa neho by mohli byť významné dni islamu meninami v tých oblastiach Nemecka, kde žije veľa moslimov. Sviatok Všetkých svätých sa oslavuje tiež len v oblastiach, kde žijú katolíci, vysvetlil de Maiziére svoj nápad.

"Prečo by sme nemohli tam, kde žije veľa moslimov, uvažovať aj o moslimskom sviatku," uviedol.

Väčšina nemeckých štátnych sviatkov je zo svojej podstaty kresťanská a tak by to malo aj zostať, dodal ale zároveň minister.

V Nemecku je zákonom ustanovených niekoľko celoštátnych sviatkov, napríklad Nový rok, Veľkonočný pondelok či Deň nemeckej jednoty, množstvo sviatkov ale majú v kalendári len jednotlivé spolkové krajiny.

Často sa pritom líšia sviatky na prevažne protestantskom severe krajiny a na katolíckom juhu. Niektoré zákonom stanovené sviatky drží dokonca aj len určité okresy či obce.

Za nápad na zavedenie moslimských sviatkov si de Maiziére vyslúžil kritiku z vlastných radov. "O našom kresťanskom dedičstve nemožno vyjednávať," povedal člen bavorskej CSU a minister dopravy Alexander Dobrindt.

"Zavedenie islamských sviatkov v Nemecku pre nás nepripadá do úvahy," dodal.

Naopak predseda sociálnej demokracie (SPD) Martin Schulz povedal, že by sa o takomto návrhu dalo premýšľať.

Schulz sa de Maizièreho zastal a odsúdil kresťanských demokratov za kritiku na adresu ministra vnútra. Nemci by podľa neho mali byť schopní niečo navrhnúť a potom o tom v pokoji diskutovať, a nie hneď útočiť.

Tiež predseda Ústrednej rady moslimov v Nemecku Aiman ​​Mazyek návrh ministra vnútra privítal. Zavedenie moslimského sviatku by podľa neho ukázalo, "že moslimovia sú súčasťou spoločnosti". Z celkového počtu 82 miliónov obyvateľov žije v Nemecku asi 4,7 milióna moslimov, väčšinou prisťahovalcov z Turecka a ich potomkov.

Niekoľko stotisíc moslimov prišlo do Nemecka aj v rámci migračnej vlny z Blízkeho východu a severnej Afriky v posledných rokoch.

01 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:25