Reuters
StoryEditor

Jadrová vojna môže vypuknúť v ktorejkoľvek chvíli, varuje Severná Kórea

17.10.2017, 07:38
Autor:
TASRTASR
Severná Kórea sa tento rok stala vyspelou jadrovou veľmocou, ktorá vlastní prostriedky jadrového útoku s rôznym dosahom, zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN.

Zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN Kim In-rjong v pondelok vyhlásil, že situácia na Kórejskom polostrove "dospela do rizikového bodu a jadrová vojna môže vypuknúť v ktorúkoľvek chvíľu".

Kim In-rjong povedal na zasadnutí výboru Valného zhromaždenia OSN pre odzbrojenie, že žiadna krajina na svete nie je vystavená "takej tvrdej a priamej jadrovej hrozbe od USA ako Severná Kórea" - a jeho krajina má právo na sebaobranu.

​Diplomat podľa tlačových agentúr DPA a AP uviedol, že Severná Kórea sa tento rok stala "vyspelou jadrovou veľmocou, ktorá vlastní prostriedky jadrového útoku s rôznym dosahom, vrátane atómovej bomby, vodíkovej bomby a medzikontinentálnych balistických striel".

Kim In-rjong varoval, že "v našom dostrele sa nachádza celá pevnina Spojených štátov" a ak nás USA napadnú, "v žiadnej časti sveta neuniknú nášmu tvrdému trestu".

Zástupca veľvyslanca tiež povedal, že Severná Kórea "podporuje úplnú likvidáciu nukleárnych zbraní a snahy o ich zákaz na celom svete", ale pre vyhrážky zo strany USA nemôže podpísať Zmluvu o zákaze jadrových zbraní.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v nedeľu 15. októbra pre spravodajskú televíznu stanicu CNN uviedol, že diplomatické úsilie o vyriešenie severokórejskej krízy "bude pokračovať až zhodenia prvej bomby".

Napätie na Kórejskom polostrove sa vyostrilo v posledných mesiacoch, pričom americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un rozpútali medzi sebou vojnu slov a nechýbali ani vyhrážky vzájomným zničením.

Pchjongjang uskutočnil za posledný rok početné skúšky balistických striel a aj dva jadrové testy, čím porušil rezolúcie OSN. Po šiestom jadrovom teste v septembri Bezpečnostná rada OSN rozšírila už platné sankcie voči Severnej Kórei (KĽDR).

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 03 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 04 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:38