MAFRA
StoryEditor

Babiš sa nebezpečne podobá na Trumpa, píše Washington Post

17.10.2017, 18:53
Autor:
ČTKČTK
Americké médiá sa venujú voľbám v Česku. Hrozí podľa nich euroskeptický obrat.

Česká republika zrejme v nadchádzajúcich parlamentných voľbách zaznamená euroskeptický obrat, hoci téma Európskej únie sa v kampani sotva objavila. Napísal to v komentári americký spravodajský web Politico.

Ak podľa neho českí voliči podporia neústupných protieurópskych kandidátov a pripoja sa k poľským a maďarským euroskeptikom, poškodí to snahy únie zachovať zdanie politickej súdržnosti.

Rozhodné víťazstvo Andreja Babiša a jeho populistickej strany by znamenalo obrat vo vzťahoch Českej republiky s Bruselom, súdi komentátor Siegfried Mortkowitz. Česi by sa ocitli na periférii bloku, ktorý sa so stále väčšou pravdepodobnosťou rozdelí na prvoradých a druhoradých členov.

Ak sociálni demokrati dopadnú vo voľbách zle - napríklad pod hranicou 15 percent - môže byť výsledok pre Brusel zvlášť výstražný. Ak totiž sociálna demokracia neuspeje, zodpovedný bude (volebný líder ČSSD Lubomír) Zaorálek.

Minister vnútra Milan Chovanec sa potom môže pripojiť k vláde Andreja Babiša, posunúť svoju stranu viac doprava a vytvoriť v kabinete hrozivú protieurópsku alianciu, myslí si Mortkowitz.

Najpravdepodobnejší scenár je podľa komentára taký, že Chovanec bude súhlasiť so zapojením do vlády vedenej Babišom, možná je aj menšinová koalícia s tichou podporou strany Tomia Okamuru.

Zlá správa pre Brusel je, že aj v nepravdepodobnom prípade, kedy sa Babiš premiérom nestane, jeho všemocný vplyv v strane bude znamenať, že EÚ musí s týmto miliardárom jednoducho počítať, konštatuje autor.

Osobou Andreja Babiša sa dnes zaoberá aj denník The Washington Post, ktorý pravdepodobného víťaza volieb označuje za "polarizujúceho miliardára, ktorý v hlavnom meste sľubuje vyčistiť politickú žumpu, riadiť štát ako firmu a držať stranou moslimských prisťahovalcov".

Babiš sa podľa amerického denníka vžíva do úlohy priamočiaro hovoriaceho hlasu radového občana a čerpá z podpory marginalizovaných komunít. Útoky na Európsku úniu sú jeho obľúbeným športom a úlohu NATO považuje za prekonanú.

"Sľubuje, že záujmy národa povýši nad všetko, ale prenasledujú ho nezreteľné obchody, ktoré ohrozujú jeho politickú kariéru," píše v komentári Griff Witte. Európa, kde Donaldovi Trumpovi mnohí nadávajú, môže mať čoskoro znepokojujúco podobného muža, ktorý povedie štát v jej srdci.

No aj keď jeho strana voľby vyhrá, bude musieť Babiš hľadať koaličného partnera. Bude tiež musieť zápasiť s niekoľkonásobným vyšetrovaním svojich obchodných praktík. A bude musieť spolupracovať s Európou. To všetko naznačuje, že rovnako ako Trump môže ustúpiť od niektorých svojich predvolebných sľubov, akonáhle bude čeliť realite vládnutia, konštatuje Witte.

01 - Modified: 2023-12-06 17:30:00 - Feat.: - Title: Podivné manévre Si Ťin-pchinga a náhle zmiznutia mocných. Infarkt v bazéne je v Číne ako pád z okna v Rusku 02 - Modified: 2023-11-28 13:06:50 - Feat.: - Title: Rebríček moci v Európe so slovenským prekvapením. Tento politik je podľa Politico šiestym najvplyvnejším Európanom 03 - Modified: 2023-11-11 21:33:39 - Feat.: - Title: Kľúčovú rolu pri sabotáži na Nord Stream zohral plukovník ukrajinskej armády, píše Washington Post 04 - Modified: 2023-10-23 14:14:03 - Feat.: - Title: Viacerí európski šéfovia diplomacií sa obávajú, že Orbán poskytuje Moskve citlivé informácie 05 - Modified: 2023-10-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Prečo budúci premiér Robert Fico nenávidí Ukrajinu?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:29