StoryEditor

Neviem, či Severná Kórea prežije ďalší rok. Ľudia budú umierať, tvrdí bývalý Kimov topmanažér

18.10.2017, 19:20
Autor:
khkh
Bývalý vrcholový manažér severokórejského obchodu považuje nové sankcie USA proti KĽDR za bezprecedentné.

Nové americké sankcie voči Severnej Kórei sú tak tvrdé, že to krajina zrejme neprežije. Tvrdí to Ri Jong-ho, ktorý ako vysokopostavený úradník vozil tridsať rokov Kimovmu režimu napriek sankciám milióny dolárov. Pred tromi rokmi sa mu však podarilo emigrovať do Južnej Kórey a teraz žije v Spojených štátoch. Ľudia budú umierať, varuje zároveň.

Americký prezident Donald Trump uvalil na severokórejský režim sankcie koncom septembra. Podľa Ri Jong-hoa budú pre krajinu smrtiace. "Sankcie, ktoré Biely dom uvalil na Severnú Kóreu, sú bezprecedentné. Nikdy predtým krajiny nečelila tak tvrdým sankciám. Neviem, či prežije ďalší rok s takými postihmi. Ľudia budú umierať," uviedol podľa South China Morning Post Ri Jong-ho na pondelňajšej konferencii organizácie Asia Society.

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jurajom Krúpom o severokórejskej kríze zo začiatku októbra tohto roka:

Kim chce byť pri moci veľmi dlho

Bolo to jeho prvé verejné vystúpenie po tom, čo sa vlani presťahoval do Spojených štátov. Bývalý vrcholový manažér severokórejského obchodu verí, že silnejúce provokácie a prejavy vodcu Kim Čong-una sú obyčajnou snahou, ako donútiť americkú diplomaciu dostať k rokovaciemu stolu, pri ktorom by však nebola Južná Kórea.

"Severokórejský vodca chce zostať pri moci ešte veľmi dlho. Verí, že aby to dosiahol, musí mať s Američanmi priateľské vzťahy. Nechce, aby sa do toho plietla Južná Kórea, chce len dvojstranné rozhovory. To, čo severokórejské vedenie chce, je vedieť, ako vrelé sú vzťahy so Spojenými štátmi," hovorí Ri.

"Práve teraz rozmiestňuje vedenie Severnej Kórey rakety namierené na Spojené štáty. Ale aj napriek týmto provokáciám chce zúfalo nadviazať s USA vzťahy," dodáva.

Vzťahy s Čínou sú na bode mrazu

Bývalý manažér, ktorý do roku 2014 viedol obchodnú spoločnosť Korea Daehung, pritom podľa portálu NDTV ešte v júli tvrdil, že Kimovmu režimu nemôžu žiadne sankcie ublížiť. A hovoril z vlastnej skúsenosti. Do KĽDR totiž dlhé roky vozil milióny dolárov z rôznych krajín, a to aj napriek sankciám.

"Ak nebudú Čína a Rusko so Spojenými štátmi plne spolupracovať v sankciách proti Severnej Kórei, bude nemožné jej uškodiť," hovoril vtedy. Opísal tiež, ako sa severokórejské firmy sankciám vyhýbajú - jednoducho zmenia svoj názov a pokračujú v biznise. Číne to zatiaľ nevadilo.

Vzťahy medzi KĽDR a jej dlhodobým spojencom sú však podľa emigranta horšie ako kedykoľvek predtým. Na bod mrazu klesli v čase, keď Kim Čong-un odstavil od moci politikov, ktorí mali k Číne blízko, a čínsky prezident Si Ťin-pching sa vydal na prvú zahraničnú cestu do Južnej Kórey namiesto do Severnej. Kim potom na adresu čínskeho prezidenta údajne použil vulgárny výraz.

Bývalý topmanažér KĽDR Ri Jong-ho (vľavo) na konferencii Asia Society:

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:12