Reuters
StoryEditor

Kimov režim sa stavia do pozície morálnej prevahy. Chce vymazať americkú ideológiu z planéty

20.10.2017, 10:46
Severná Kórea skritizovala stiahnutie Spojených štátov z UNESCO a Parížskej klimatické dohody.

Trump je horší ako Hitler, oznámila v novom vyhlásení Severná Kórea. Vo svojom poslednom vyhlásení k stiahnutiu USA z UNESCO a Parížskej klimatickej dohody označila KĽDR Spojené štáty za arcizločinca v ničení životného prostredia a uviedla, že kroky USA sú horšie než hrôzy nacistických plynových komôr. Ich ideológiu musí vymazať zo sveta.

Diktatúra vedená mladým lídrom Kim Čong-unom nechodí pre urážky na adresu amerického prezidenta ďaleko. Od konca septembra označuje pravidelne štátná severokórejská propaganda Donalda Trumpa za "starého blázna".

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jurajom Krúpom o severokórejskej kríze zo začiatku októbra tohto roka:

KĽDR z pozície morálnej prevahy

Vo štvrtkovom vyhlásení však severokórejský režim komentoval kroky USA z pozície morálnej prevahy a kritizoval nedávne rozhodnutia americkej administratívy stiahnuť sa z medzinárodných zmluvných organizácií. Takéto rozhodnutie je podľa KĽDR nezodpovedné a horšie ako hrôzy Hitlerových plynových komôr.

Severokórejská agentúra tiež uviedla, že sa správanie Spojených štátov zhoršilo vo chvíli, keď do prezidentského kresla zasadol Donald Trump, "ktorého vierou sú peniaze." Podľa agentúry za krokmi Američanov stojí "šialená ideológia, ktorá ohrozuje svetový mier" a ako takú ju "musia odstrániť zo sveta ľudskej civilizácie, z tejto planéty." 

"To je naše stanovisko," stojí v závere dramatického vyhlásenia, ktorého dôvodom údajne bolo stiahnutie Spojených štátov z UNESCO a Parížskej klimatické dohody.

"USA sa rozhodli stiahnuť z UNESCO pod zámienkou poplatkov v hodnote stoviek miliónov amerických dolárov, ktoré doteraz nezaplatili. Tiež kvôli rastúcemu počtu hlasov v UNESCO odsudzujúcich Izrael," napísala severokórejská agentúra KCNA a pokračovala s kritikou americkej zahraničnej politiky pod Trumpovým volebným sloganom America First - Amerika na prvom mieste.

"Zároveň Spojené štáty v júni bezohľadne porušili Parížsku dohodu, ktorá bola ovocím spoločného úsilia medzinárodného spoločenstva na ochranu svetového životného prostredia," napísala severokórejská agentúra.

Čin prekračujúci Hitlerove hrôzy

Severokórejský režim vyčíta USA rozhodnutie opustiť rámcovú dohodu o ochrane klímy už od júna tohto roka, kedy sa americký prezident rozhodol k takémuto kroku pristúpiť.

"Keď Spojené štáty, arcizločinec v ničení životného prostredia, oznámili, že odstúpi od dohody, medzinárodná komunita označila tento krok ako akt prekračujúci Hitlerove hrôzy spôsobené toxickým plynom a zločin, ktorý spôsobí vyhladenie ľudstva tým, že sa zo zelenej planéty stane miestnosť plná toxického plynu," uviedla KCNA.

​Hoci mnoho štátov rozhodnutie amerického prezidenta kritizovalo, žiadne vyhlásenie označujúce Trumpa za Hitlera nemožno doložiť.

Silné slová zo strany KĽDR sú v dôsledku len pokračovaním ťahajúceho sa slovného stretu medzi Kimovým režimom a americkou veľmocou. Rivalitu oboch režimov v posledných mesiacoch priživujú snahy Severnej kórey o zisk jadrovej hlavice použiteľnej v medzikontinentálne strele a testovanie nových raketových systémov.

Vo svojom septembrovom prejave počas Valného shromádění OSN pohrozil zničením nepriateľa naopak Donald Trump, ktorý zároveň Kim Čong-una označil za "rakeťáka na samovražednej misii".

01 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 04 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 05 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:58