AP Photo/Petr David Josek
StoryEditor

V Česku začínajú parlamentné voľby. Premiérom môže byť Slovák

20.10.2017, 10:51
Autor:
klkl
Česi si dnes začnú voliť nový parlament. Najhorúcejším kandidátom do čela vlády je Babiš.

V Česku dnes začínajú parlamentné voľby, ktoré môžu rozhodnúť o politickom smerovaní krajiny na najbližších niekoľko rokov. Na rozdiel od Slovenska, hlasujú Česi v priebehu dvoch dní.

V piatok budú volebné miestnosti otvorené od druhej popoludní do desiatej večer a v sobotu sa bude voliť od ôsmej ráno do druhej poobede. Po uzavretí volebných miestností začne Český štatistický úrad (ČSÚ) počítať hlasy a zverejňovať predbežné výsledky.

Volebný systém

Česi si budú voliť 200 poslancov dolnej komory parlamentu. Hlasy voličov sa na kreslá v parlamente budú prepočítavať pomerným systémom. Rovnako ako na Slovensku, majú voliči možnosť udeliť štyri preferenčné hlasy, ktoré môžu tiež ovplyvniť personálne zloženie parlamentu.

O hlasy voličov sa bude uchádzať celkovo 31 politických strán. Najhorúcejším kandidátom na kreslo premiéra je podnikateľ so slovenským pôvodom Andrej Babiš (ANO). Jeho strana by podľa najaktuálnejšieho volebného modelu vypracovaného agentúrou Median získala 25 percenta hlasov voličov. Agentúry STEM a STEM/MARK mu namerali dokonca 27,7 percentnú podporu.

Prepad ČSSD

Silný prepad zaznamenáva v parlamentne momentálne najsilnejšia strana ČSSD, ktorá by podľa spomínaných prieskumov získala iba 12,5, respektíve 9,7 percenta hlasov. Strana premiéra Bohuslava Sobotku padá od apríla minulého roku, kedy jej prieskumy merali ešte 25 percentné preferencie.

Medzi najsilnejšie strany patrí aj Komunistická strana (10,5 - 12,7 percenta), za ňou Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru (SPD - 9,5 percenta). Tej prieskum STEM/MARK-u nameral dokonca 12,4 percent.

Do parlamentu by sa ešte dostala ODS (7,7 - 9 percent), Piráti (7,9 - 8,5 percenta), KDU-ČSL (5,2 - 6,5 percenta) a TOP 09 (5 - 6 percent). Ďalšie strany by neprekročili päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu.

Babiš možným premiérom

Vládu tak bude s najväčšou pravdepodobnosťou zostavovať Babiš, s ktorým sa v súčasnosti spájajú viaceré kauzy. Len pred pár dňami slovenský Ústavný súd zrušil rozhodnutie súdov, ktoré tvrdili, že bol neoprávnene vedený vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti.

Ešte pred tým, na jar tohto roku spôsobil v pozícii ministra financií vládnu krízu, keď odmietal odísť zo svojej pozície po tom, ako sa prevalili podozrenia z daňových únikov. Len pred pár dňami bol obvinený v kauze Bocianieho hniezda, v ktorej mala jeho spoločnosť Agrofert nezákonne získať dotácie vo výške 54 miliónov eur.

Nechcú s ním ísť do vlády

Aj napriek týmto kauzám je Andrej Babiš momentálne najpopulárnejším českým politikom. Ak aj vyhrá voľby bude mať ale komplikovanú situáciu, nakoľko sa viacero strán vyjadrilo, že do vlády by s ním nešli.

S ďalšími stranami nechce spolupracovať Babiš. Ten pre Lidovky.cz vylúčil spoluprácu s radikálnou SPD vedenú Tomiom Okamurom rovnako aj s komunistami. Spoluprácu si vie predstaviť s Pirátmi.

Keď sa Babiša včera v superdiskusii na Nove spýtali, s kým by chcel ísť do koalície, odpovedal, že prosí voličov, aby mu dali viac než 50% hlasov, nech môže vládnuť sám. 

Všetko však v konečnom dôsledku bude závisieť od toho, ako dnes a zajtra rozhodnú voliči.

01 - Modified: 2023-02-01 14:35:07 - Feat.: - Title: České voľby od roku 2026 by mohli byť len jednodňové 02 - Modified: 2023-02-01 17:00:00 - Feat.: - Title: Expert na etiketu Špaček: Prezidenta ako Pavel sme ešte nemali. Z Hradu je teraz mŕtve a zatuchnuté miesto 03 - Modified: 2023-01-31 08:34:13 - Feat.: - Title: Čína kritizuje Petra Pavla kvôli Taiwanu. Porušil svoje vlastné slová, myslí si Peking 04 - Modified: 2023-01-29 19:11:26 - Feat.: - Title: Pavel uistil Zelenského o podpore Ukrajiny zo strany Česka 05 - Modified: 2023-01-29 18:14:31 - Feat.: - Title: Ruský expert od zvolenia Pavla nečaká pozitívny dopad na vzťahy s Moskvou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:25