Andrej BabišTASR/M. Baumann
StoryEditor

Hlavnou témou v Česku je Andrej Babiš. Fenomén, ktorý budí hrôzu

21.10.2017, 00:00
Autor:
TASRTASR
Voľby rozhodujú o tom, či bude nasledujúce štyri roky vládnuť Babiš, tvrdí český analytik.

Český politik slovenského pôvodu a šéf strany ANO Andrej Babiš je pre väčšinou ľudí hlavnou témou parlamentných volieb, ktoré sa v Česku konajú v piatok a sobotu.

V rozhovore pre TASR to uviedol český novinár a analytik Občianskeho inštitútu Matyáš Zrno.

Poloautoritársky systém

Voličov strany Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru téma Babiš nezaujíma, avšak pre voličov tradičných strán ako ODS, TOP 09 či KDU-ČSL a v nezanedbateľnej miere taktiež pre voličov sociálnej demokracie (ČSSD) voľby rozhodujú o tom, či bude nasledujúce štyri roky vládnuť Babiš.

​"Takže ak by som mal vypichnúť jednu konkrétnu tému, tak je to Andrej Babiš, i keď uznávam, že to nie je téma, ktorú takto chápu všetci voliči," povedal Zrno.

Napriek tomu, že viaceré strany vyhlasujú súčasné voľby za osudové práve preto, že krajine môže po nich vládnuť Babiš a jeho "poloautoritársky systém", kampaň bola podľa Zrna nudná.

"Mnoho ľudí, ktorí sa o politiku nezaujímajú, nejakú kampaň ani nezaregistrovali," dodal analytik.

Vďaka tomu, že Česko zažíva hospodársku konjunktúru, ľudia, ktorí si žijú obyčajný život a o politiku sa nezaujímajú, nevideli žiadnu tému, ktorá by sa ich bytostne dotýkala.

"U mnohých ľudí so záujmom o politiku, strednej triedy a vzdelanejších ľudí však fenomén Babiša budí hrôzu," uviedol analytik.

"Česká republika B"

Ďalej je tu podľa neho "Česká republika B" – teda menšie mestá, vidiek a ľudia v robotníckych profesiách, ktorým osoba Babiša neprekáža a zároveň sa už zdajú byť presýtení škandálmi, a tak Babišove kauzy nemajú na ich postoj žiadny zásadný vplyv.

"Keby kauza Bocianie hniezdo bola pred desiatimi rokmi, tak to toho človeka zničí. Teraz je to niečo, čo Andrejovi Babišovi ubralo maximálne niekoľko percent," komentoval analytik kauzu údajného Babišovho dotačného podvodu.

01 - Modified: 2023-02-01 14:35:07 - Feat.: - Title: České voľby od roku 2026 by mohli byť len jednodňové 02 - Modified: 2023-02-01 17:00:00 - Feat.: - Title: Expert na etiketu Špaček: Prezidenta ako Pavel sme ešte nemali. Z Hradu je teraz mŕtve a zatuchnuté miesto 03 - Modified: 2023-01-31 08:34:13 - Feat.: - Title: Čína kritizuje Petra Pavla kvôli Taiwanu. Porušil svoje vlastné slová, myslí si Peking 04 - Modified: 2023-01-29 19:11:26 - Feat.: - Title: Pavel uistil Zelenského o podpore Ukrajiny zo strany Česka 05 - Modified: 2023-01-29 18:14:31 - Feat.: - Title: Ruský expert od zvolenia Pavla nečaká pozitívny dopad na vzťahy s Moskvou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:35