Katalánsko, EÚReuters
StoryEditor

Španielska vláda sa snaží postaviť katalánsky parlament mimo zákon, tvrdí jeho šéfka

22.10.2017, 10:58
Autor:
ČTKČTK
Katalánsky parlament chce naďalej brániť svoju suverenitu.

Katalánsky regionálny parlament mieni ďalej brániť suverenitu regiónu a demokraciu, oznámila v sobotu jeho predsedníčka Carme Forcadellová. Politička tak reagovala na rozhodnutie ústrednej vlády v Madride dočasne obmedziť autonómiu regiónu do predčasných regionálnych volieb.

Od Forcadellovej sa teraz očakáva, na kedy zvolá zasadnutie regionálneho parlamentu, ktorý má prerokovať, ako reagovať na posledný krok španielskeho premiéra Mariana Rajoya.

Premiér požiadal Senát, aby okrem iného umožnil rozpustiť katalánsku regionálnu vládu a odovzdať jej právomoci kabinetu v Madride, prípadne dočasnek náhradnej správe dosadenej ústrednou vládou.

K zvolaniu katalánskeho regionálneho parlamentu v sobotu vyzval predseda regionálnej vlády Carles Puigdemont potom, čo postup Madridu označil za "najhorší útok" proti Katalánsku od čias diktatúry Francisca Franca.

"Sme odhodlaní brániť demokraciu, neurobíme žiadny krok späť. Dlhujeme to našim občanom, zaväzujeme sa, že budeme pracovať bez odpočinku, aby parlament naďalej obhajoval to, pre čo Katalánky a Katalánci hlasovali," reagovala Forcadellová podľa katalánskeho denníka La Vanguardia.

Šéfka parlamentu tiež označila rozhodnutie Rajoya za "štátny prevrat" a vyhlásila, že španielsky premiér "chce, aby (regionálny) parlament prestal byť demokratický". Rajoy si podľa nej nie je vedomý toho, že útočí na inštitúcie, napáda občanov, ktorých práva sú porušované.

Povedala, že Rajoy "prekročil všetky hranice". Rajoy v sobotu oznámil, že jeho vláda uplatní článok 155 španielskej ústavy, ktorý umožňuje zasiahnuť do chodu inštitúcií regiónu. Cieľom je podľa neho obnoviť ústavný poriadok a čo najrýchlejšie usporiadať nové voľby do regionálneho parlamentu. Madrid si robí nádej, že separatistickej strany prídu o tesnú väčšinu v prospech prošpanielskych formácií.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 05 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:50