Reuters
StoryEditor

Rakúsky premiér má vážny problém. Po raziách ho vyšetrujú pre podozrenia z úplatkárstva

06.10.2021, 18:28
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Vyšetrovatelia sa zamerali na osoby z najbližšieho okolia kancelára Sebastiana Kurza.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz je vyšetrovaný pre podozrenie z úplatkárstva a zneužitia dôvery. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámili rakúski protikorupční prokurátori.

Stalo sa tak po razii v centrále kurzových ľudovcov (ÖVP), kancelára a ministerstve financií. Rakúske úrady zároveň oznámili, že spolu s Kurzom vyšetrujú ďalších deväť ľudí.

Kurz a jeho kolegovia podľa oznámenia štátneho zastupiteľstva pre hospodársku kriminalitu a korupciu (WKStA) čelia podozreniu, že si kúpili pozitívny mediálny obraz za peniaze daňových poplatníkov.

Podľa WKStA sa kauza začala v roku 2016, kedy Kurz ako minister zahraničia rozbehol svoje snahy o najvyššie pozície v ÖVP a o post kancelára.

Za štátne peniaze si mal budovať popularitu

Podľa rozhlasovej stanice Ö1 sa razie týkali podozrení, že peniaze rezortu financií boli využité na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza. Tie mali byť následne zverejnené v denníku Österreich výmenou za lukratívne inzeráty od vlády.

Kurz je podľa uniknutého súdneho príkazu podozrivý, že bol v tejto veci spoluvinníkom, uvádza AFP.

Kurza už predtým vyšetrovali pre podozrenia z krivej výpovede pred výborom vyšetrujúcim korupčnú kauzu Ibiza z roku 2019, ktorá spôsobila pád jeho vtedajšej vlády s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Obvinenia voči nemu však v tejto záležitosti vznesené neboli.

Mediálna skupina vlastniaca denník Österreich zverejnila vyhlásenie, v ktorom akúkoľvek vinu čo sa týka zverejnenia spomenutých prieskumov odmietla.

Opozícia: Domček z karát sa hlučne rúca

Šéf rezortu financií Gernot Blümel potvrdil, že razia prebehla i na jeho ministerstve, avšak netýkala sa jeho osobne ani jeho funkčného obdobia. Podľa Ö1 je medzi podozrivými okrem Kurza iňaj bývalý generálny sekretár ministerstva a niekdajší šéf štátnej holdingovej spoločnosti Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG) Thomas Schmid.

Zástupkyňa predsedu poslaneckého klubu ÖVP Gabriela Schwarzová na prehliadky reagovala slovami, že išlo o "šou" a "obvinenia sú založené na udalostiach, ktoré sa odohrali pred piatimi rokmi".

Opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) uviedla, že aktuálne domové prehliadky ukázali, že "domček z karát (postavený ÖVP) sa hlučne rúca". Ľudovcov kritizovala za "diskreditáciu nezávislého súdnictva a snahu o marenie vyšetrovania".

Vicekancelár Werner Kogler zo strany Zelených uistil, že stredajšie razie nemajú vplyv na schopnosť koalície vládnuť.

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:10