TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kritikou nešetrili: Talianske médiá prirovnávajú Babiša k Trumpovi a Berlusconimu

22.10.2017, 18:58
Autor:
ČTKČTK
Médiá Babiša označujú za populistu a majú aj prehľad v jeho kauzách.

Talianske médiá dnes prirovnávajú šéfa hnutia ÁNO Andreja Babiša k Donaldovi Trumpovi, alebo k Silviu Berlusconimu. Všímajú si konflikt záujmov a kauzy, ktoré sa s víťazom českých volieb spájajú.

Poukazujú na politické naladenie všetkých štyroch krajín Vyšehradskej skupiny a premenu politickej klímy vo východnej Európe.

Ostrá kritika

Jednohlasne a kriticky upozorňujú, že Babiš urobil z migrácie kľúčovú tému v krajine, kam žiadny príval migrantov nemieri.

Liberálny denník Corriere della Sera napísal, že Babiš síce nemá futbalový klub, ako mal predtým Berlusconi AC Miláno, ale inak sa bývalému štvornásobnému talianskemu premiérovi podobá vo všetkom.

Pripomínajú komunistickú minulosť

Až na jedinú vec: z komunistickej minulosti Berlusconiho naozaj nikto neobviňuje. Noviny ďalej zdôrazňujú, že Babišovi sa podarilo urobiť z migračnej krízy kľúčovú tému v krajine, kde žiadni migranti nie sú a kde je najnižšia nezamestnanosť v Európe.

Pripomína kauzu Bocianie hniezdo aj nedávne rozhodnutie slovenského ústavného súdu, ktorý zrušil rozhodnutie súdov nižšej inštancie, že Andrej Babiš je v archívnych dokumentoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene.

Populista

Nakoniec uvádza, že s Babišom sa rozširuje populistický front vo východnej Európe. Aj liberálny denník La Stampa nazýva Babiša "českým Trumpom" a píše, že víťazstvo jeho strany nikoho neprekvapilo.

Čo však podľa milánskeho denníka prekvapilo všetkých, je výsledok "xenofóbnej a protieurópskee" SPD Tomia Okamuru.

Vedia o kauzách

Česká republika sa rozhodla vložiť svoj osud do rúk miliardára obvineného z dotačného podvodu, ktorý sľúbil riadiť štát ako firmu, boj proti moslimskej migrácii a obmedzenia väzieb na EÚ, napísala La Stampa.

U Okamuru pripomína, že ľudí vyzval, aby nejedli kebab a vodili k mešitám ošípané. List La Repubblica, ktorý sa v minulosti vyhraňoval voči konfliktom záujmov Silvia Berlusconiho, u "Babisconiho" upozorňuje na euroskeptickú a protiimigrantskú rétoriku.

Uvádza, že po Poľsku Jaroslawa Kaczyńského, Maďarsku Viktora Orbána a euroskeptických záchvevoch Roberta Fica na Slovensku môže mať Vyšehradská skupina ďalšiu nacionalisticky a protieurópsky orientovanú vládu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 05 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:15