REUTERS/Alessandro Garofalo
StoryEditor

Severotalianske regióny mali dnes referendá o väčšej autonómii

22.10.2017, 23:20
Autor:
ČTKČTK
Narozdiel od Katalánska boli hlasovania v medziach ústavy.

V severotalianskych regiónoch Benátky a Lombardia dnes voliči v nezáväzných referendách hlasovali o priznanie väčšej autonómie na centrálnej vláde.

Po dvanástich hodinách hlasovania bola volebná účasť v Benátkach 52 percent a v Lombardii okolo 30 percent. Hlasovanie podnietila predtým separatistická Liga severu.

Dôležitá účasť

Hlasovacie miestnosti sa uzavreli o 23:00 SELČ. V Benátkach bolo pre uznanie výsledkov referenda potreba najmenej 50-percentnú účasť, v Lombardii takéto obmedzenie stanovené nebolo.

Guvernér Lombardie Roberto Maroni tvrdil, že by ho uspokojila 34 percentná volebná účasť. Taliansky denník La Repubblica na svojom webe upozorňuje, že iba výrazná mobilizácia voličov môže dať regionálnym vládam silný mandát v prípadných rokovaniach s centrálnymi inštitúciami, aby získali väčšiu právomoci.

Chcú viac právomocí

Na rozdiel od Katalánska sa referendá uskutočňujú v medziach talianskej ústavy, ktorá umožňuje, aby regiónom, ktoré o nejakú formu autonómie požiadajú, parlament vyhovel.

Vedenia regiónov usilujú o viac právomocí v oblasti infraštruktúry, zdravotníctva a školstva. Predovšetkým ale chcú znížiť finančné príspevky, ktoré idú z týchto oblastí do štátnej kasy v Ríme.

Bohaté regióny

Oba regióny, kde dohromady žije asi 15 miliónov obyvateľov, sa na celkovom hrubom domácom produkte Talianska podieľajú asi z 30 percent. v niektorých z oblastiach, ktoré si chcú Benátky a Lombardia spravovať samy, by bola potrebná zmena ústavy.

"Nemyslím si, že je to možné," povedal politológ Paolo Natale. "Pre štát by bolo ťažké akceptovať, že (dotknuté regióny) prevezmú bezpečnostnú a školskú politiku. A prisťahovalecká politika sa musí riadiť na národnej úrovni," dodal.

Príprava na voľby

Demokratická strana svojich voličov vyzvala, aby sa referend nezúčastnili. Podľa agentúry AP sa vo výsledkoch dnešného hlasovaním prejaví nálada elektorátu pred parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať budúci rok v marci.

Silvio Berlusconi za svoju stranu Forza Italia uviedol, že autonómia všetkých regiónov sa stane súčasťou agendy strán pravého stredu. Talianska ústava už poskytuje rôznu mieru autonómie piatim talianskym regiónom.

Ide o prevažne nemecky hovoriaci Trident-Alto Adige, Valle d'Aosta s 60 percentami francúzski hovoriacich obyvateľov, ďalej ostrovy Sardínia a Sicília a nakoniec región Friuli Venezia Benátky.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:35