Sebastian KurzReuters
StoryEditor

V Rakúsku sa rysuje koalícia. Kurz nechcel prezradiť detaily

23.10.2017, 17:48
Autor:
TASRTASR
Víťaz volieb dnes informoval prezidenta o stave rokovaní.

Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz, poverený rokovaniami o vytvorení budúcej vlády, informoval dnes prezidenta Alexandra Van der Bellena o stave rozhovorov, ktoré vedie s ďalšími subjektmi.

Ani po hodinovom stretnutí s hlavou štátu Sebastian Kurz nechcel novinárom povedať, s kým sa chystá vytvoriť budúci vládny kabinet. Uviedol len to, že chce ešte najbližšie obdobie využiť na prehĺbenie rokovaní s rôznymi partnermi, ako aj na vnútrostranícke konzultácie.

Možnosť spojenia s krajnou pravicou

Súčasný šéf rakúskej diplomacie a s veľkou pravdepodobnosťou budúci kancelár krajiny nebol konkrétnejší ani v reakcii na doplňujúce otázky žurnalistov.

Platí to napriek tomu, že množstvo indícií naznačuje vznik čierno-modrej koalície Kurzových ľudovcov so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Vláda do Vianoc

Kurz by ešte v tomto týždni chcel začať koaličné rokovania. Nová rakúska vláda by mala byť známa najneskôr do Vianoc, pričom Kurz dúfa, že to pôjde aj rýchlejšie.

Rakúsky prezident, ktorého chce Kurz aj naďalej permanentne informovať o stave rozhovorov, sa k obsahu dnešného stretnutia nevyjadril.

Socialisti do opozície

Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) doterajšieho kancelára Christiana Kerna chce po prehre v nedávnych predčasných parlamentných voľbách začať proces obnovy v opozícii a stať sa protiváhou rysujúcej sa koalícii.

Po dnešnom zasadaní vedenia strany vo Viedni o tom informoval jej líder Christian Kern.

Veľké obsahové rozdiely

Podľa jeho slov rokovania, ktoré viedol s ľudovcami i slobodnými po voľbách, jasne ukázali obsahové rozdiely; cena za ich prekonanie by podľa Kerna znamenala pre sociálnych demokratov popretie vlastných princípov. 

Značné odlišnosti sa prejavili v predstavách o daňovej, bytovej, sociálnej i ekologickej politike, uviedol Kern a dodal, že by ďalšie smerovanie jeho sociálnych demokratov malo byť jasným odmietnutím pravicového populizmu.

Peklo budúcej koalície

Šéf SPÖ prejavil spokojnosť s zložením ich parlamentnej frakcie, ktorej vekový priemer sa znížil a v ktorej budú mať ženy 44-percentné zastúpenie. Šéfom klubu sociálnych demokratov by sa mal stať samotný Christian Kern.

Predovšetkým mládežnícke organizácie SPÖ apelovali v uplynulých dňoch na vedenie strany, aby zvolilo cestu do opozície a z nej pripravilo "peklo" budúcej koalícii ľudovcov a slobodných.

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:45