P Photo/Petr David Josek
StoryEditor

Škoda, že nemáme systém ako v USA, vyhlásil Babiš. Do koalície chce ODS

23.10.2017, 23:00
Autor:
TASRTASR
Víťaz volieb získa poverenie na zostavenie vlády budúci týždeň.

Český prezident Miloš Zeman poverí na budúci týždeň vyjednávaním o novej vláde predsedu hnutia ANO Andreja Babiša, ktorého strana zvíťazila vo voľbách do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR.

Babiš to oznámil v pondelok po schôdzke s prezidentom, ktorá sa konala na zámku v Lánoch, informovala spravodajská televízia ČT24.

Poverenie o týždeň

"Prezident ma informoval, že splní svoj sľub a na budúci týždeň ma poverí vyjednávaním o novej vláde až do doby, než budú zvolené nové orgány, to znamená vedenie snemovne," povedal Babiš.

Noví poslanci by sa mali po prvý raz zísť v snemovni 20. novembra. Zeman minulý týždeň povedal, že ide o najneskorší možný termín, ktorý ústava umožňuje. Odôvodnil to tým, že sa niektoré strany chystajú robiť obštrukcie pri voľbe predsedu snemovne. Mesiac má poskytnúť čas na nájdenie zhody.

Zeman chce Babiša

Zeman už v nedeľu v rozhovore pre Blesk.cz povedal, že Babiša vymenuje za premiéra. Názor by podľa svojich slov zmenil len vtedy, ak by o post premiéra Babiš nemal záujem.

Šéf hnutia ANO po schôdzke s prezidentom taktiež povedal, že Zeman mu zablahoželal k víťazstvu vo voľbách. Žiadne odporúčanie, s kým má rokovať, od Zemana vraj nedostal.

Babiš nechce koalície

Poznamenal, že najväčším problémom českej politiky sú práve koalície: "Bohužiaľ, nemáme väčšinový systém ako v Spojených štátoch, čo by bolo určite výhodnejšie, je tam jasná zodpovednosť."

K prípadnej koalícii uviedol, že s ODS by malo ANO 103 poslancov: "Zo skúseností vo vláde viem, že čím menej partnerov, tým je to lepšie. Dôležité ale je, aby vláda bola jeden tím a realizovala program."

Podľa servera Novinky.cz. Babiš znovu jasne vylúčil, že by nadviazal spoluprácu s KSČM a SPD.

Určite niekoho presvedčí

"Potrebujeme, aby vláda začala čo najskôr pracovať, urobíme maximum pre to, aby sme presvedčili nejakú stranu či strany, aby do tej vlády s nami išli," dodal Babiš.

So zástupcami strán rokuje ANO od nedele. Babiš absolvoval už schôdzky s predstaviteľmi komunistov, hnutia STAN a ČSSD. V pondelok sa stretol ešte s ľudovcami a  vo večerných hodinách rokuoval s SPD.

Babiš a Okamura sa zhodli

Po rokovaní s predstaviteľmi ANO Okamura uviedol, že hnutie Andreja Babiša pristúpilo na všetky jeho programové návrhy. Zdôraznil však, že to v nijakom prípade neznamená, že by rokovali o spoločnej vláde. Obaja lídri sa zhodli aj na osobe Radka Vondráčka (ANO) vo funkcii predsedu dolnej komory českého parlamentu.

"Predložili sme hnutiu ANO naše tri hlavné programové body. Návrh zákona o celoštátnom referende, úplný zákaz prijímania nelegálnych migrantov a zákaz propagácie islamského práva šaríja v ČR. ANO naše body neodmietlo, je o všetkých troch bodoch ochotné rokovať," povedal Okamura.

"To je veľký posun a prielom. Chceme na presadenie našich bodov ústavnú väčšinu, ktorú ešte nemáme, ale blížime sa," dodal. SPD podľa jeho slov rokovala s ešte jednou stranou, ktorá je na jej návrhy ochotná pristúpiť, odmietol však prezradiť s ktorou.

Predseda parlamentu je jasný

Zatiaľ je jasné, že ANO chce nominovať do funkcie predsedu dolnej komory jej doterajšieho podpredsedu Radka Vondráčka.

Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov.

Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,8 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta). Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:27