StoryEditor

Nemecký parlament si zvolil nového šéfa. Krajná pravica robí obštrukcie

24.10.2017, 13:43
Autor:
ČTKČTK
Parlament sa pokúša zvoliť si svoje nové vedenie.

V Berlíne sa dnes prvýkrát zišiel novozvolený parlament. Do jeho čela poslanci, ktorých je rekordných 709, jasnou väčšinou zvolili doterajšieho ministra financií Wolfganga Schäubleho (CDU).

Ustanovujúca schôdza parlamentu oficiálne ukončila funkčné obdobie vlády kancelárky Angely Merkelovej (CDU). Schäuble, ktorého na čele ministerstva financií dočasne nahradí šéf úradu kancelárky Peter Altmaier (CDU), dostal od zákonodarcov 501 hlasov, 173 poslancov bolo proti a 30 sa zdržalo.

Rešpektujú ho všetky strany

Sedemdesiatpäťročný politik, ktorý je po atentáte v roku 1990 na vozíčku, sa po oznámení výsledkov dočkal mohutného potlesku aj gratulácie od Merkelovej a ďalších popredných politikov.

Schäuble je služobne najstarším poslancom - v Spolkovom sneme zasadá od roku 1972 - a uznávajú ho aj zákonodarcovia ostatných strán, čo bol jeden z dôvodov, prečo ho kresťanskí demokrati na post nominovali. Ďalším je očakávanie, že vďaka svojim rétorickým schopnostiam bude schopný ukázniť aj poslanca protestný Alternatívy pre Nemecko (AFD), ak to bude potrebné.

AfD spôsobuje chaos

Hneď v prvých minútach ustanovujúcej schôdze na seba upozornil parlamentný nováčik v podobe protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Strana totiž chcela nechať hlasovať o tom, kto dnešnú schôdzu do zvolenia predsedu Spolkového snemu povedie.

Všetky ostatné strany to ale odmietli. Už na konci svojho predchádzajúceho funkčného obdobia sa totiž Spolkový snem dohodol, že ustanovujúcu schôdzu nepovedie, ako bolo zvykom, najstarší poslanec, ale najdlhšie slúžiaci poslanec. Strany sa tak chceli vyhnúť tomu, aby prvé zasadnutie viedol politik AfD.

Nechcú im dať podpredsedu

Komplikácie sa ale očakávajú pri hlasovaní o podpredsedníckom poste pre Alternatívu pre Nemecko. Tretia najsilnejšia parlamentná strana má síce ako všetky ostatné nárok na jedno kresiel vo vedení Spolkového snemu, je ale dobre možné, že jej kandidáta Albrechta Glaser zákonodarcovia nezvolia.

Vadia im totiž jeho skoršie kritické výroky o islame. V ďalších dnešných hlasovaniach, ktoré sa týkali napríklad práv opozície, sa už zrejme prejavili vyjednávania o budúcej vláde. Strany, ktoré o nej diskutujú, teda konzervatívna únie CDU / CSU, FDP a Zelení, totiž hlasovali spoločne.

01 - Modified: 2024-05-18 17:00:39 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Kanaďania zdolali v šlágri Fínsko, Nemci zas Poľsko v B-skupine 02 - Modified: 2024-05-17 20:58:14 - Feat.: - Title: Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom 03 - Modified: 2024-05-17 15:15:19 - Feat.: - Title: Aktivisti zvažujú právne kroky proti rozšíreniu závodu Tesly pri Berlíne 04 - Modified: 2024-05-16 11:32:20 - Feat.: - Title: Nemecký parlament zbavil poslanca AfD Bystroňa imunity, polícia prehľadala jeho kanceláriu 05 - Modified: 2024-05-18 08:00:00 - Feat.: - Title: Dokonalé miesto na život? V nemeckej štvrti nezvýšili nájom viac než 500 rokov. Obyvatelia zaplatia ročne menej než euro
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 13:07