StoryEditor

Kórea chce rokovať

01.11.2006, 23:00

Severná Kórea údajne súhlasila, že sa vráti k šesťstranným rozhovorom o jej kontroverznom jadrovom programe. Po stretnutí so severokórejskými diplomatmi v Pekingu to oznámilo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Neskôr to potvrdil aj americký vyjednávač so Severnou Kóreou Christopher Hill. "Myslíme si, že to bude možné už v novembri, možno až v decembri," povedal po schôdzke Hill. Pchjongjang podľa neho súhlasil s návratom k dialógu bez predchádzajúcich podmienok. Komunistická Kórea totiž žiadala od Washingtonu, aby najskôr zrušil finančné sankcie, ktoré na krajinu uvalil pre obvinenia z prania špinavých peňazí a falšovania amerických dolárov.
Podľa Hilla Pchjongjang súhlasil, že sa o zrušení tohto embarga bude hovoriť na šesťstranných rokovaniach. Severná Kórea údajne na schôdzke opäť potvrdila svoj záväzok z minulého roka, že sa vzdá jadrových zbraní.
Šesťstranné rozhovory o severokórejskom jadrovom programe sa začali v roku 2003. Od novembra minulého roka ich Pchjongjang práve pre americké finančné sankcie bojkotuje. Okrem oboch Kóreí a Spojených štátov sa na nich zúčastňuje ešte Čína, Rusko a Japonsko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:02