Reuters
StoryEditor

Trump udržal nažive konšpirátorov. V prípade vraždy Kennedyho ustúpil tlaku CIA a FBI

27.10.2017, 07:45
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Úrady zverejnili takmer tritisíc tajných dokumentov.

Americký prezident Donald Trump ustúpil tlaku spravodajských služieb a ponechal "pod zámkom" časť dokumentov o vražde prezidenta Johna Kennedyho v roku 1963.

Očakávalo sa, že prezident by mohol vo štvrtok odtajniť všetkých 3100 dokumentov Federálneho úradu vyšetrovania (FBI) a Ústrednej spravodajskej služby (CIA ), ktoré doteraz neboli prístupné. Trump však schválil zverejnenie iba 2800 z nich.

Na poslednú chvíľu

Podľa dnešných informácií americkej tlače sa šéf Bieleho domu o zablokovanie časti utajovaných spisov rozhodol na poslednú chvíľu. 

Pozrite si fotky z dňa, kedy zavraždili Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Trump po odporúčaní FBI a CIA nariadil, aby ďalšie dokumenty podliehali utajeniu po dobu 180 dní a opäť ich preskúmali vládne agentúry. Potom sa majú vyjadriť k tomu, či môžu byť zverejnené, uviedli pre novinárov pod podmienkou anonymity predstavitelia Bieleho domu.

Trump sa podľa nich najprv zdráhal vyhovieť žiadosti FBI a CIA, nakoniec však uznal, že nemá inú možnosť.

Večne živí konšpirátori

Toto rozhodnutie podľa CNN zrejme udrží nažive konšpiračné teórie a povzbudí tých, ktorí spochybňujú oficiálne závery vyšetrovania a argumentujú, že vláda pomáhala zakryť pravdu.

Podľa úradníkov z Bieleho domu Trump nemal kvôli obavám o národnú bezpečnosť inú možnosť. Po preskúmaní, ktoré má skončiť do 26. apríla budúceho roka, by však mali zostať utajené len výnimočne.

Veľká časť dokumentov týkajúcich sa atentátu už bola v minulosti zverejnená, niektoré zložky v režime utajenia zostali až do štvrtka, kedy končila lehota na ich blokovanie. Texty boli neprístupné počas 25 rokov na základe zákona z roku 1992 s odôvodnením, že by ich zverejnenie mohlo ohroziť národnú bezpečnosť USA. Zložky sprístupnila knižnica amerického Národného archívu.

Šokov sa zrejme nedočkáme

Historici, ktorí sa venujú Kennedyho prípadu, však neočakávajú od nových dokumentov šokujúce informácie alebo také, ktoré budú v rozpore so závermi, že výhradne zodpovedným za vraždu Kennedyho bol Lee Harvey Oswald.

Každopádne dokumenty poskytnú Američanom plnší obraz o tom, ako bol zabitý 35. prezident USA a ako prebiehalo následné vyšetrovanie.

Dokumenty by mohli osvetliť aj Oswaldov záhadný výlet do mexickej metropoly niekoľko týždňov pred atentátom. Môžu odhaliť aj nové podrobnosti o účasti USA na pokusoch zabiť kubánskeho vodcu Fidela Castra, dodala CNN.

Spustil to George Bush starší

Podľa agentúry AP mala vláda do štvrtka zverejniť posledný balík dokumentov o vražde Kennedyho. Dosiaľ zverejnila približne 30-tisíc dokumentov.

V roku 1992 vtedajší americký prezident George H.W. Bush podpísal zákon, podľa ktorého majú byť všetky dokumenty týkajúce sa vraždy Kennedyho zverejnené do 25 rokov, ak aktuálny prezident USA nerozhodne, že by to mohlo poškodiť spravodajské služby, právny poriadok, vojenské operácie alebo zahraničné vzťahy.

Tlak na transparentnosť bol vyvolaný čiastočne aj rozruchom v dôsledku konšpiračného filmu Olivera Stonea "JFK" z roku 1991, dodala AP.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:56