Donald TrumpReuters
StoryEditor

Bývalého manažéra Trumpovej kampane obvinili z konšpirácie proti USA

30.10.2017, 12:57
Autor:
ČTKČTK
Prípad súvisí s vyšetrovaním údajných ruských zásahov do minuloročných prezidentských volieb v USA.

Niekdajší manažér volebnej kampane Donalda Trumpa Paul Manafort sa dnes vzdal do rúk Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI); prípad súvisí s vyšetrovaním úlohy Ruska počas minuloročných prezidentských volieb v USA. FBI sa vzdal tiež Manafortov bývalý obchodný spoločník Rick Gates, informovali americké médiá.

Zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý kauzu objasňuje, následne oznámil, že veľká porota dvojicu obvinila okrem iného z konšpirácie proti Spojeným štátom a z daňových deliktov. Trump v minulosti opakovane akúkoľvek spoluprácu s Moskvou počas volebnej kampane odmietol.

Prali peniaze

Obvinenie voči Manafortovi napríklad zmieňuje, že si Manafort spolu so svojím spoločníkom Gatesom prišli cez svoje služby pre ukrajinských činiteľov na desiatky miliónov dolárov a že peniaze od roku 2006 až najmenej do minulého roka prali cez rad amerických i zahraničných spoločností.

Manafort, ktorý je obvinený aj z toho, že sa v USA neregistroval, keď poskytoval lobbovacie služby zahraničným činiteľom, využíval svoj majetok k okázalému spôsobu života, dane z príjmov ale neplatil, uvádza vyhlásenie.

Pôjdu pred súd

Televízia CNN už v sobotu informovala, že tím amerických vyšetrovateľov pod vedením Roberta Muellera dospel k vypracovaniu prvých obvinení. Spravodajská stanica k tomu uviedla, že nie je známe, koho sa obvinenia týkajú a čo presne obsahujú.

Manafort s Gatesom by podľa agentúry AP ešte dnes mali predstúpiť pred súd, kde bude obvinenie formálne vznesené.

Daňové podvody

Gatesove meno je podľa denníka The New York Times prepojené s Manafortovou firmou založenou na Cypre, cez ktorú Manafort prijímal platby od obchodníkov a politikov z východnej Európy.

 Ďalšie účty mal Manafort v karibskom ostrovnom štáte Svätý Vincent a Grenadíny a na Seychelách. Cez tajné účty v cudzine prešlo podľa obvinenia 75 miliónov dolárov, cez 18 miliónov sa Manafortovi podarilo "vyprať". 

Samotnwj volebnej kampane Donalda Trumpa, ktorú Manafort štvrť roka riadil, sa podľa agentúry AP obvinenie nijako netýka. Trump v minulosti opakovane akúkoľvek spoluprácu s Moskvou počas volebnej kampane odmietol.

Trump reaguje

K čerstvým obvinením svojho bývalého spolupracovníka, ktorý tiež dlho pôsobil ako stratég Republikánskej strany, sa dnes prezident vyjadril na Ttwitteri. "Prepáčte, ale je to rok, čo Paul Manafort pracoval v Trumpovej kampani. Prečo sa nezameriavajú na podfukárku Hillary (Clintonovú) a demokratov?" napísal prezident.

V skoršom tweete poznamenal, že reči o ruskej stope sa vedú v čase, keď sa republikáni snažia presadiť "historickú" daňovú reformu. "Je to náhoda? NIE JE," napísal šéf Bieleho domu.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:13