AP/Jay Janner
StoryEditor

Útočník z Texasu sa vyhrážal svojej svokre. Tá chodila do kostola, v ktorom strieľal

06.11.2017, 18:35
Autor:
ČTKČTK
Bývalý príslušník armády zabil dvadsaťšesť ľudí.

Do texaského kostola, kde v nedeľu strelec povraždil 26 ľudí, chodili príbuzní útočníkovej ženy. Televízii CNN to dnes povedal miestny šerif, podľa ktorého ale títo ľudia neboli vnútri v čase masakry.

Podľa médií bol páchateľom dvadsaťšesťročný prepustený príslušník vojenského letectva Devin Kelley, ktorý bol v minulosti trestaný kvôli domácemu násiliu.

Oficiálny motív je neznámy

Polícia zatiaľ oficiálne neoznámila motív, ktorý strelca prinútil za bieleho dňa vtrhnúť do baptistického kostola a automatickou puškou zastreliť 26 ľudí a ďalšie dve desiatky zraniť, doterajšie vyhlásenie úradov ale hovorí o rodinných záležitostiach.

Podľa texaských predstaviteľov si totiž útočník zrejme vybral miesto útoku zámerne. Šerif Joe Tackitt uviedol, že Strelcovi nepokrvní príbuzní do kostola chodili "čas od času".

Miesto si vybral

Takisto texaský guvernér Greg Abbott naznačil, že existujú väzby medzi páchateľom a kostolom. "Nemyslím, že by to bol len náhodný prejav násilia," povedal v rozhovore s televíziou ABC.

Podobne sa vyjadril aj hovorca texaského ministerstva verejnej bezpečnosti Freeman Martin. "Nebol v tom rasový motív, nebolo to kvôli viere, bola to istá rodinná záležitosť."

Bol trestaný za domáce násilie

Kelly podľa úradných záznamov aj výpovedí niekdajších susedov neviedol príkladný život. V roku 2012, keď slúžil na Hollomanovej leteckej základni v Novom Mexiku, ho podľa denníka The New York Times vojenský súd degradoval a uložil mu ročné väzenie za násilie na manželke a dieťati. Po odpykaní trestu bol z ozbrojených zložiek prepustený.

S vtedajšou manželkou, ktorej podľa súdu ubližoval, sa Kelly rozviedol a v roku 2014 sa v Texase oženil s inou ženou.

Dva mesiace pred svadbou u neho doma ale zasahovala polícia, ktorá dostala hlásenie, že snúbenci ubližuje. Prípad ale nebol nijako riešený, keďže podľa úradných záznamov počas zásahu žiadna z prítomných osôb z Kellyho okolia obvinenia nevzniesla, uviedla AP.

Týral aj psa

Nelichotivo o Kellym hovorila aj jeho niekdajšia susedka z karavanovej osady, kde pred tromi rokmi nejakú dobu žil. Spomína si, že si zaobstaral šteňa pitbula, ktoré nechával nehľadiac na slnečný žiar celý deň priviazané pred karavanom.

Na mieste tiež zasahovala polícia, ktorá prišla riešiť oznámenia o bití zvieraťa. Kelly asi hodinu odmietal z karavanu vyjsť a polícia s ním vyjednávala. Potom bol obvinený z týrania zvierat, ale prípad sa nakoniec k súdu nedostal, tvrdí bývalá susedka.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:36