Reuters
StoryEditor

Odišiel som, aby som zabránil násiliu, vyhlásil Puigdemont

07.11.2017, 11:13
Autor:
ČTKČTK
Zosadený katalánsky líder, ktorý ušiel do Belgicka dnes poskytol rozhovor katalánskemu rádiu.

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont sa rozhodol odísť do Belgicka, pretože španielska vláda plánovala rozpútať "vlnu násilia". Puigdemont to dnes povedal v rozhovore so stanicou Catalunya Radio, keď vysvetľoval svoje rozhodnutie opustiť Španielsko.

V Belgicku teraz on a štyria ministri jeho vlády čakajú na súdne rozhodnutie o prípadnom vydaní do Španielska. Odišli tam 30. októbra. Puigdemont tiež kritizoval európskych politikov za nezáujem o problém Katalánska. Predseda európskej komisie Jean-Claude Juncker túto kritiku odmietol.

Chceli upútať pozornosť zahraničia

Odvolaný katalánsky premiér vyhlásil, že jeho vláda sa rozhodla rozdeliť. On a štyria ministri sa vydali do Belgicka, aby otázku nezávislosti Katalánska dostali aj mimo Španielska.

Zvyšných osem členov vlády je od minulého týždňa v Španielsku vo väzbe. Madrid prevzal správu autonómneho Katalánska, keď tamojší parlament na základe výsledku predchádzajúceho referenda schválil 27. októbra rezolúciu o nezávislosti.

Exilová vláda

"Myslím, že sme sa nemýlili. Som si absolútne istý, že španielsky štát chystal vlnu tvrdej represie a násilia a zodpovednosť za ne by pripísal nám," povedal dnes Puigdemont, ktorý sa považuje za zástupcu "exilovej vlády".

Expremiér takisto kritizoval európskych politikov za to, že podľa neho nevyjadrujú solidaritu so zosadenou katalánsku vládou. Vyhlásil, že "záujmy európskych elít sa úplne nezlučujú so záujmami občanov" a že problém Katalánska je "záležitosť ľudských práv, ktorá si zaslúži maximálnu pozornosť".

Nie je to európska záležitosť

Juncker v rozhovore s flámskou televíziou VRT povedal, že podľa neho španielska vláda zákon neporušuje. "Zákon porušujú tí, ktorí nedodržujú ústavu. To, čo sa deje v Katalánsku, nie je záležitosť Európy," vyhlásil šéf Európskej komisie.

Vyjadril tiež dôveru v španielskú aj belgickú justíciu, ktorá bude rozhodovať o ďalšom osude piatich členov katalánskej vlády. Juncker priznal, že Európska komisia k veci Katalánska pristupuje s "opatrnosťou, ktorá sa možno nepáči všetkým, ale EÚ je únia založená na právnych princípoch, ktoré treba rešpektovať".

Druhá najväčšia obava

Belgická justícia má 17. novembra rozhodnúť o požiadavke Madridu na zatknutie Puigdemonta a štyroch bývalých ministrov. Dnes majú do Bruselu doraziť starostovia 200 katalánskych miest a protestovať tam proti uväzneniu časti vlády. Exministrom za vzburu hrozí až 25 rokov väzenia.

V Katalánsku sa majú 21. decembra konať predčasné regionálne voľby a politické strany majú do dneška ohlásiť prípadné koalície a personálne zloženie svojho vedenia.

Dnes bol zverejnený najnovší celošpanielsky prieskum verejnej mienky, z ktorého vyplýva, že spor medzi Barcelonou a Madridom je po nezamestnanosti druhou najväčšou obavou Španielov. Ešte v septembri, teda pred referendom, boli udalosti v Katalánsku na deviatej priečke problémov, ktorým Španieli čelí.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:06