TASR/AP
StoryEditor

V Katalánsku sa koná generálny štrajk. Cítiť ho bude najmä v doprave

08.11.2017, 06:13
Autor:
ČTKČTK
Ku štrajku sa rozhodli pripojiť viaceré odbory a študentské organizácie.

V Katalánsku, ktoré v posledných týždňoch zažíva početné demonštrácie kvôli separatistickým snahám jeho bývalej vlády a odvetným krokom Madridu, sa dnes koná generálny štrajk.

Vyhlásila ho Konfederácia katalánskych zväzov (CSC), ktorá združuje zamestnancov rôznych odvetví, vrátane verejnej správy, školstva či zdravotníctva. Oficiálnym dôvodom je protest proti nízkym mzdám a zlým podmienkam na trhu práce. Dva veľké odborové zväzy oznámili, že sa k štrajku nepripoja, ale na poludnie a na šiestu hodinu večer zvolali manifestácie.

Obmedzia dopravu

Zo zákona by sa aj v čase štrajku mali zabezpečiť minimálne služby, najmä v zdravotníctve a školstve. Úplne normálne by mali fungovať zdravotné pohotovosti. Verejná doprava má byť v rannej a večernej špičke zaistená na 50 percent a v ostatných hodinách najmenej na 25 percent.

Obmedzená by takto mala byť napríklad električková doprava v Barcelone. Ostatná verejná doprava v katalánskej metropole, vrátane autobusov na letisko má byť podľa denníka La Vanguardia obmedzená na polovicu spojov.

Do poslednej chvíle neistý

Konanie štrajku, ku ktorému sa pripoja napríklad aj niektoré študentské organizácie či najväčšie školské odbory, nebolo do poslednej chvíle jasné.

Až v stredu večer zamietol katalánsky najvyšší súd sťažnosť zamestnávateľského zväzu, ktorý požadoval zablokovanie štrajku kvôli jej údajne politickým dôvodom.

Politické dôvody

Štrajk podporujú totiž aj separatistické organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC), Omnium či asociácia starostov za nezávislosť (AMI).

Štrajk sa koná krátko po tom, čo Madrid koncom októbra prevzal priamu správu nad Katalánskom a čo španielska prokuratúra obvinila zosadenú katalánsku vládu a vedenie rozpusteného katalánskeho parlamentu zo vzbury. Niekoľko eministrov je kvôli tomu vo vyšetrovacej väzbe.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 03 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 04 - Modified: 2024-03-28 08:37:58 - Feat.: - Title: Tisíce vodičov autobusov v Soule pre štrajk nenastúpili do práce 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:00