Abdal Fattah Sísí egypt generáliReuters
StoryEditor

Teroristi z Islamského štátu sa budú chcieť dostať k nám, varuje egyptský prezident

09.11.2017, 11:06
Autor:
ČTKČTK
Egyptský prezident varuje pred možnými presunmi bojovníkov Islamského štátu.

Teroristi zo samozvaného Islamského štátu (IS), ktorí strácajú pozície v Iraku a Sýrii, sa presúvajú do Líbye. Z nej sa potom zrejme budú snažiť dostať do Egypta. Povedal to dnes egyptský prezident Abdal Fattah Sísí. Podľa neho je prirodzené, že sa členovia IS snažia dostať do Líbye, pretože tam veľkú časť územia majú pod kontrolou islamskí radikáli. IS bojuje o svoje posledné pozície v Sýrii, v Iraku bol zatlačený k sýrskej hranici.

Sísí hovoril aj o vybavení egyptskej armády, ktorá sa musí zamerať práve na boj proti teroristom. "Musíme byť vojensky schopní vyrovnávať pomer síl v tomto nevyváženom regióne. Riziku (terorizmu) čelíme nielen my, ale aj Európa," povedal Sísí na tlačovej konferencii v Šarm aš-Šajchu.

Pomoc od USA

Egypt dostáva ročne od USA ako vojenskú pomoc 1,3 miliardy dolárov, od roku 2014 nakúpil za viac ako desať miliárd dolárov z Francúzska bojové lietadlá Rafale a vrtuľníky na prepravu osôb, od Ruska potom lietadla MiG-29 a útočné vrtuľníky, od Nemecka ponorky.

Egypt nečelí len hrozbe ľudí z IS, ktorí by sa mohli z Líbye dostať do Egypta cez jeho západnú hranicu, ale aj radikálom, ktorí už dlho bojujú proti egyptským bezpečnostným zložkám na Sinajskom polostrove. Koľko presne ich tam pôsobí, nie je známe, odborníci ich počet odhadujú na tisíce.

Nový front

V Egypte teraz vyvolávajú obavy množiace sa útoky na západe krajiny a špekuluje sa, že sa tam možno otvára ďalšie bojisko, kde bude musieť armáda zasahovať. Pri októbrovom útoku extrémisti prepadli policajta. Úrady hovoria o 16 mŕtvych, ale bezpečnostné predstavitelia až o 50. Sísí tvrdil, že pri protiútoku prišlo o život 14 radikálov. Zadržaný bol jeden cudzinec, ktorý sa prepadovej akcie zúčastnil.

Podľa prezidenta sa skupina chystala zaútočiť na koptský kláštor v púšti. Prezident tiež tvrdil, že armádne a policajné jednotky operujú pozdĺž celej západnej hranice s Líbyou aj pozdĺž južnej, kde Egypt susedí so Sudánom. Pri líbyjskej hranici vraj vojsko našlo a zničilo 20 áut naložených zbraňami a muníciou.

Sísí je pri moci od roku 2014 a za hlavnú úlohu považuje zlepšenie ekonomickej situácie. Túto snahu ale komplikuje nákladný boj proti radikálom a tiež veľmi rýchly prírastok obyvateľstva. Sísí chce tiež Egypt vymaniť zo závislosti od príjmov z cestovného ruchu, ktoré vplyvom útokov vysychajú.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:29