REUTERS/Leonhard Foeger
StoryEditor

Rakúsko si pripomína výročie Krištáľovej noci. Politici vyzvali na boj s rasizmom a antisemitizmom

09.11.2017, 14:59
Autor:
TASRTASR
Politici si na ustanovujúcej schôdzi rakúskeho parlamentu pripomenuli čierny moment ich dejín.

Predstavitelia rakúskych politických strán varovali v súvislosti so 79. výročím tzv. Krištáľovej noci pred rasizmom a antisemitizmom. Na obete násilia národných socialistov sa spomínalo i na štvrtkovom ustanovujúcom zasadaní novozvoleného rakúskeho parlamentu.

Protižidovské pogromy označila medzičasom bývalá predsedníčka rakúskeho parlamentu Doris Buresová za "udalosť podčiarkujúcu význam a hodnotu našej silnej a hrdej demokracie, v ktorej žijeme". Súčasne pripomenula organizované prejavy násilia, v dôsledku ktorých došlo k nielen k ujmám na životoch, ale aj spustošeniu synagóg, bytov a obchodov, deportáciám ľudí do koncentračných táborov a dohnaniu iných k samovraždám.

Historická zodpovednosť

Úradujúci rakúsky spolkový kancelár Christian Kern označil udalosti z noci z 9. na 10. novembra 1938 za "prvý krok k masovému vyhladzovaniu" židov. Zdôraznil, že v politike a spoločnosti niet miesta pre vylučovanie časti občanov, hľadanie vinníkov, prejavy rasizmu a apely na nízke pohnútky.

Za najzahanbujúcejšie udalosti rakúskych dejín označil dianie z inkriminovanej noci líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a pravdepodobný budúci kancelár Sebastian Kurz. Práve z udalostí Krištáľovej noci vyrastá historická zodpovednosť angažovať sa za bezpečnosť židov a v boji proti antisemitizmu, vyplýva z Kurzovho vyhlásenia. 

Niet miesta pre antisemitizmus

V Rakúsku niet miesta pre antisemitizmus, podčiarkol predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Súčasne konštatoval, že podobne neľudská ideológia by sa v rakúskej spoločnosti už nikdy nemala trpieť a proti všetkým formám antisemitizmu by sa malo rozhodne postupovať.

Za angažovanosť proti všetkým formám rasizmu, xenofóbie a diskriminácie sa vyjadril aj šéf parlamentného klubu strany NEOS Matthias Strolz. "Nemali by sme nikdy zabudnúť", že dianie z inkriminovanej noci "umožnila spoločenská atmosféra netolerancie a rasizmu," zdôraznil a dodal, že práve v ťažkých časoch je ľahké podľahnúť starým vzorom.

Pridali sa aj cirkvi 

Vedúci činitelia hlavných náboženských komunít Rakúska vyzvali už v stredu tamojších politikov, aby jasne konali proti všetkým formám rasizmu, antisemitizmu a nacionalizmu. Stalo sa tak práve v súvislosti s výročím Krištáľovej noci, ako aj so štvrtkovým ustanovujúcim zasadaním novozvoleného rakúskeho parlamentu.

Katolícky kardinál Christoph Schönborn, luteránsky biskup Michael Bünker, metropolita pravoslávnej cirkvi Arsenios Kardamakis a najvyšší predstaviteľ viedenskej židovskej komunity Oskar Deutsch sa otvoreným listom obrátili na politikov, informuje agentúra APA.

Signatári v dokumente konštatovali, že v ostatných rokoch registrujú oživenie mylných príkladov zmýšľania, považovaných už za prekonané. Rasizmus, antisemitizmus, nacionalizmus nie sú podľa nich vecou minulosti. Deviaty novembrový deň je dňom "bolestivej a trpkej spomienky" na noc pogromov inscenovanú režimom národných socialistov v roku 1938, uviedli v otvorenom liste spomínané osobnosti.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:48