TASR/AP
StoryEditor

Nad Európou sa pohybuje oblak rádioaktívneho znečistenia

10.11.2017, 11:25
Autor:
ČTKČTK
Odborníci tvrdia, že znečistenie nemá negatívny vplyv na ľudské zdravie.

Nad Európou sa v posledných týždňoch pohybuje oblak rádioaktívneho znečistenia. Informoval o tom francúzsky inštitút pre ochranu pred radiáciou IRSN, podľa ktorého je príčinou zrejme nehoda v jednom z jadrových zariadení v Rusku alebo v Kazachstane, ku ktorej pravdepodobne došlo na konci septembra. Haváriu v jadrovom reaktore však francúzski odborníci vylučujú a znečistenie podľa nich nemá negatívny vplyv na ľudské zdravie, napísal britský denník The Guardian.

Predsedníčka českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB) Dana Drábová dnes ČTK povedala, že ide o mesiac starú záležitosť. "Namerané hodnoty v tomto množstve v žiadnom prípade nemôžu ohrozovať zdravie ľudí, pozornosť by z tohto pohľadu vyvolali hodnoty až miliónkrát vyššie," uviedol SÚJB na svojom webe už 3. októbra.

Presnú lokalitu, kde oblak vznikol, sa francúzskemu inštitútu určiť nepodarilo. Podľa poveternostných modelov však odhaduje, že ide o pásmo južne od Uralu, respektíve o oblasť medzi týmto pohorím a riekou Volgou.

Francúzsky inštitút tvrdí, že príčinou kontaminácie je zrejme nehoda v továrni na spracovanie rádioaktívneho paliva alebo v centre pre nukleárnu medicínu. Ruské úrady pritom podľa šéfa IRSN Jeana-Marca Peresa uviedli, že žiadnu nehodu v týchto zariadeniach na svojom území nezaznamenali. Ruské ministerstvo energetiky správu zatiaľ nekomentovalo. K dispozícii nie je ani vyjadrenie kazašských predstaviteľov.

IRSN spoločne s niekoľkými ďalšími európskymi centrami pre jadrovú bezpečnosť nameral v ovzduší vyššiu mieru ruthenia 106, teda produktu, ktorý sa prirodzene v ovzduší nevyskytuje a je najmä výsledkom štiepenia atómov v jadrovom reaktore. Haváriu reaktora však stredisko vylúčilo, tá by totiž viedla ku kontaminácii aj inými látkami.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-05 18:36:42 - Feat.: - Title: V ruskom meste Chabarovsk vyhlásili núdzový stav pre zvýšenú hladinu radiácie 03 - Modified: 2024-02-21 09:30:00 - Feat.: - Title: Mutanti z Černobyľu. Rádioaktívne žiarenie vytvorilo čierne žaby, nový druh psa či superodolné baktérie 04 - Modified: 2023-11-22 09:59:13 - Feat.: - Title: Prvá atómovka zabíjala ešte pred Hirošimou. Vraždí dodnes 05 - Modified: 2023-09-21 11:34:08 - Feat.: - Title: Zo zbúraniska neďaleko Fukušimy ukradli potenciálne rádioaktívny šrot
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:55