StoryEditor

Budeme obchodovať len s tými, ktorí dodržiavajú medzinárodné pravidlá, varoval Trump

10.11.2017, 12:09
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump na summite APEC predniesol izolacionistický prejav a varoval svojich partnerov v regióne.

Spojené štáty už nebudú tolerovať nepoctivé obchodné praktiky a nenechajú sa v obchodných vzťahoch ďalej zneužívať. V prejave na summite krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) to dnes povedal americký prezident Donald Trump. Zopakoval tiež svoj slogan, že "vždy bude klásť Ameriku na prvé miesto".

Trump si v príhovore sťažoval na nevyvážené obchodné vzťahy Spojených štátov, ktoré "pripravili Američanov o milióny pracovných miest". Podľa agentúry AP bola kritika z úst šéfa Bieleho domu namierená predovšetkým proti Číne, s ktorou majú Spojené štáty v obchodovaní obrovský deficit.

Ignorujú pravidlá

Trump uviedol, že USA sa riadi pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), zatiaľ čo iné krajiny tieto pravidlá ignorujú a používajú nečestné metódy, ako je dumping, menová manipulácia a dotovanie miestnych výrobcov štátom. "Takéto praktiky poškodzujú ľudí v našej krajine," povedal.

"Očakávame, že trhy budú otvorené rovnocenným spôsobom pre obe strany a že riadiacim faktorom budú súkromné ​​investície, nie vládne plánovači," podotkol Trump.

Sú ochotní obchodovať s kýmkoľvek

Vodcom krajín oblasti Ázie a Pacifiku americký prezident povedal, že Spojené štáty sú pripravené uzavrieť dvojstranné obchodné dohody s akýmikoľvek krajinami regiónu, pokiaľ budú uplatňovať spravodlivú, rovnoprávnu obchodnú politiku.

"Uzavrieme bilaterálne obchodné dohody s akýmikoľvek partnermi v indo-pacifickej oblasti, ak budú založené na vzájomnom rešpekte a ak budú znamenať zisk pre obe strany," vyhlásil americký prezident, ktorý v januári podpísal príkaz o odstúpení USA od Transpacifickej zmluvy (TPP). Zmluvu uzavrela minulá americká administratíva, ale Kongres USA ju neratifikoval.

Čína prezentuje opak

Prejav čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý na summite vystúpil krátko po americkom prezidentovi, bol úplným opakom Trumpová príhovoru. Si Ťin-pching zdôraznil, že globalizácia je nezvratný trend, a podporil uzavretie ďalších mnohostranných obchodných dohôd, o ktorých Trump predtým vyhlásil, že "zväzujú jeho krajine ruky" a nútia ju "vzdať sa svojej suverenity".

"Vždy budem stavať Ameriku na prvé miesto, tak ako vy všetci v tejto sále, dúfam, kladiete na prvé miesto svoje vlastné krajiny," povedal Trump, ktorého prejav označil rad západných médií za izolacionistický.

Trumpov prejav pre lídrov APEC (v angličtine):

Sporné more

Dejisko summitu APEC, vietnamske mesto Danang, leží na brehoch Juhočínskeho mora, o ktoré krajiny regiónu vedú dlhodobé územné spory. Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ prechádzajú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti si robia tiež Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

Trump v prejave povedal, že budúcnosť regiónu závisí na zachovaní "slobody plavby a preletov", a kritizoval "územnú expanziu", bez toho nejakú krajinu vymenoval. Čína v Juhočínskom mori buduje umelé ostrovy a na nich zriaďuje infraštruktúru využiteľnú aj na vojenské účely.

Hoci Trump hovoril pred vodcami krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC), opakovane hovoril o "indo-tichomorskom regióne" a vyzdvihol tiež dôležitosť Indie pre túto oblasť, napísala agentúra Reuters. Podľa agentúry AP je tento názov okrem iného odkazom Číne, ktorá je v oblasti hlavným rivalom Spojených štátov.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:25