Sputnik/Mikhail Klimentyev
StoryEditor

V sobotu veril Putinovi, dnes CIA. Trump často mení názory

12.11.2017, 06:40
Autor:
TASRTASR
V otázke ovplyvňovania amerických volieb Ruskom verí americký prezident každý deň niekomu inému.

Americký prezident Donald Trump dnes vyhlásil, že verí spravodajským službám USA, ktoré vinia Moskvu zo zasahovania do minuloročných prezidentských volieb. V sobotu pritom uviedol, že verí svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi, ktorý zásahy svojej krajiny do americkej politiky odmieta.

"Verím našim spravodajským službám," odpovedal americký prezident na tlačovej konferencii v Hanoji na otázku ohľadom slov Vladimíra Putina, ktorý v sobotu označil ruský vplyv v Spojených štátoch za "nezmysel". "Či už im verím alebo nie ... stojím za našimi službami," povedal podľa agentúry AFP Trump.

V sobotu veril Putinovi

V sobotu však uviedol, že verí ruskej hlave štátu. "Zakaždým, keď ma vidí, mi hovorí: 'Neurobil som to.' A ja verím, naozaj verím, že keď mi toto hovorí, myslí to úprimne," citovala Trumpa agentúra AP.

Trumpove sobotňajšie vyjadrenie viedlo k reakcii Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorej šéf Mike Pompeo zopakoval názor viacerých amerických úradov, že Moskva sa snažila ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v prospech Trumpa. "Riaditeľ stojí a vždy stál za posudkom tajných služieb z januára 2017 s názvom: Posudzovanie ruských aktivít a úmyslov v nedávnych amerických voľbách," znelo vyhlásenie CIA.

Majú k sebe blízko

Trump a Putin sa stretli v sobotu na okraj summitu krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vo Vietname. Obaja prezidenti sa na stretnutí v juhovýchodnej Ázii navzájom chválili a Trump povedal, že je zrejmé, že k sebe majú vrelé sympatie. Republikánsky senátor John McCain následne odsúdil, že Trump dáva za pravdu "plukovníkovi KGB" Putinovi skôr než americkej rozviedke.

Možnú spoluprácu medzi ruskými činiteľmi a kampaňou Donalda Trumpa prešetrujú americkí senátori a tiež tím Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) okolo zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera. Ten už v kauze obvinil napríklad bývalého predsedu Trumpovej kampane Paula Manaforta.

01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 03 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 04 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 05 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:24