TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Johnson musí odstúpiť, žiada londýnsky starosta a aj šéf labouristov

12.11.2017, 13:14
Autor:
ČTKČTK
Kontroverzné vyjadrenia britského ministra zahraničia majú škodiť krajine.

Predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn a londýnsky starosta Sadiq Khan dnes vyzvali britského ministra zahraničia Borisa Johnsona k rezignácii. Labouristickí politici poukázali na rad kontroverzných výrokov konzervatívneho šéfa diplomacie.

Corbyn v nedeľňajšom vydaní denníka Observer napísal, že Johnson svojou nekompetentnosťou dostal Britániu do ťažkej situácie a podlamuje jej postavenie. Khan v BBC povedal, že Johnson urazil Líbyu, USA, Španielsko a ďalšie krajiny. Johnsona sa v rovnakej relácii na BBC naopak zastal jeho vládneho a straníckeho kolegu, minister životného prostredia Michael Gove.

Škodí krajine

Podľa Corbyna Johnson škodí svojej krajine už príliš dlho. "Je načase, aby Boris Johnson odišiel," povedal šéf najsilnejšej opozičnej strany. Johnson "musí odísť", povedal tiež Khan v debate televízie BBC. Obaja pripomenuli predovšetkým poslednu kontroverziu okolo Johnsonovho výroku o britskej humanitárnej pracovníčke iránskeho pôvodu väznenej v Iráne Nazanin Zaghariovej-Ratcliffeovej.

Johnson na začiatku mesiaca povedal, že v Iráne vyučovala žurnalistiku, čím dal podľa Teheránu za pravdu Iráncom, ktorí ženu odsúdili za údajný pokus o zvrhnutie iránskeho režimu. Podľa rodiny bola Zaghariová-Ratcliffeová v Iráne navštíviť príbuzných.

Straníci ho obhajujú

Podľa zdroja britského ministerstva zahraničia Johnson hovoril s manželom Zaghariovej-Ratcliffeovej a mal vraj s ním "veľmi konštruktívny rozhovor". Richard Ratcliffe sa obrátil na britskú diplomaciu, aby mu sprostredkovala návštevu manželky vo väzení.

Michael Gove v rovnakej relácii BBC naopak vyhlásil, že Johnson odvádza ako šéf diplomacie "skvelú prácu" a kritizovaný by mal byť Irán, nie Johnson. "Nie je žiadny dôvod, žiadne ospravedlnenie a žiadne ospravedlnenie pre jej väznenie a mala by byť prepustená," vyhlásil Gove. Irán podľa neho pošliapava ľudské práva a je medzi štátmi predným sponzorom terorizmu.

Zhoršuje situáciu

Zaghariová-Ratcliffeová si odpykáva päťročný trest, ale Irán obvinenia proti nej v októbri rozšíril a teraz jej hrozí ďalší trest. Podľa kritikov mohol Johnson jej vyhliadky ešte zhoršiť.

Ešte pred vlaňajším vymenovaním do funkcie ministra zahraničia Johnson hovoril napríklad o protibritskom zameranie amerického prezidenta Baracka Obamu, pretože je kenského pôvodu. V októbri sa zase dopustil kontroverzného výroku na adresu Líbye, keď komentoval údajný plán tamojšej vlády premeniť pobrežné mesto Syrta v druhý Dubaj.

"Jediná vec, ktorú musí urobiť, je odstrániť mŕtve telá, a potom prídeme," sľúbil Johnson za britských turistov a investorov.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:35