REUTERS/Etienne Laurent/Pool
StoryEditor

Francúzsko si pripomína výročie teroristických útokov v Paríži. Zosnulých si uctil aj prezident Macron

13.11.2017, 11:10
Autor:
ČTKČTK
S Macronom sa pietnej akcie zúčastnil aj bývalý prezident Francois Hollande.

Francúzsko si dnes pripomína druhé výročie teroristických útokov, pri ktorých na rôznych miestach francúzskej metropoly zomrelo 130 ľudí a vyše 350 ich bolo zranených. Prezident Emmanuel Macron si uctil obete na národnom štadióne Stade de France aj pred barmi, kde sa atentáty odohrali. Pietu sprevádza čítanie mien všetkých obetí, kladenie vencov a kvetín a takisto minúty ticha.

Macron v sprievode svojej manželky Brigitte najskôr zamieril na Stade de France, kde aj v prítomnosti svojho predchodcu Françoisa Hollanda začal sériu prejavov úcty k obetiam atentátov z 13. novembra 2015.

Hollande bol priamym účastníkom

Priestranstvo pred štadiónom na severe metropoly sa stalo prvým zo šiestich miest, kde tri islamistické teroristické komandá spáchali najhoršie atentáty vo francúzskych dejinách. Macron pred tamojšou pamätnou doskou, pripomínajúcou prvú obeť atentátov - portugalského prisťahovalcov Manuela Diasa, položil kyticu z červených, bielych a modrých kvetov.

Hollande, ktorý bol vtedy na štadióne, kde sa konalo priateľské futbalové stretnutie medzi Francúzskom a Nemeckom, dnes v rozhovore s televíziou France 2 popisoval, ako začul explóziu, ale napriek tomu nechcel zo štadióna utiecť, "aby nikto nemal dojem, že je ohrozená verejnosť". Rozhodnutie zostať na štadióne podľa neho "určite zachránilo životy".

Navštívili všetky miesta

Spomienok, ktorých súčasťou bola aj minúta ticha, sa okrem prezidentov zúčastnili rodiny obetí, ministri vnútra a spravodlivosti Gérard Collomb a Nicole Belloubetová, predsedovia oboch komôr francúzskeho parlamentu a parížska starostka Anne Hidalgová.

Macron si s príbuznými obetí potriasol rukou a presunul sa k ďalším miestam krviprelievania, reštauráciám a barom Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Bonne Bière, Comptoir Voltaire a La Belle Equipe, kde spomienkové akcie pokračovali v podobnom duchu.

Poslednou zastávkou prezidenta a ďalších politikov a pozostalých bol klub Bataclan, ktorý bol pri parížskych atentátoch pred dvoma rokmi dejiskom najhoršieho krviprelievania. Teroristi tam postrieľali 90 ľudí pri koncerte americkej rockovej skupiny Eagles of Death Metal.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:12