StoryEditor

Víchrica strašila Európu

11.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Silný vietor spôsobil v noci na štvrtok v Nemecku a Poľsku značné škody.

V noci na štvrtok sa Európou prehnala silná víchrica, ktorá na mnohých miestach napáchala značné škody.
V Hamburgu a v Berlíne požiarnici museli niekoľkokrát zasahovať pre údery bleskov, strhnuté strechy a komíny. Na mnohých miestach vietor vyvrátil stromy. V oblasti Harzu stromy popadali na diaľnicu a prerušili tak na niekoľko hodín dopravu. Na pobreží víchrica prinútila najmä menšie rybárske člny zostať v prístave. Čiastočne pozastavená bola aj prevádzka trajektu z Cuxhavenu na ostrov Helgoland, ako aj cez Lamanšský kanál. Podľa meteorológov dosahoval vietor rýchlosť 106 kilometrov za hodinu.
Problémy s lodnou dopravou boli aj medzi Anglickom a Francúzskom. Prístav Dover museli celkom uzavrieť a všetky plavby trajektov medzi britskými ostrovmi a pevninou pozastavili. Zlé počasie si vyžiadalo jednu obeť, keď na jeho auto spadol vetrom vyvrátený strom.
Írska pobrežná služba zatiaľ stále pátra po rybárskej lodi, na palube ktorej bola päť členná posádka. Loď dlhá 20 metrov vyplávala z prístavu Dunmore East na lov sleďov k mysu Hoo Head. V stredu okolo 18. hodiny miestneho času vyzvala okolité lode, aby ju nestratili z dohľadu, pretože má "menšie problémy." Od tej doby sa však nikto z posádky neozval, ani loď nikto nevidel. Pobrežná stráž odhaduje, že nádej na jej záchranu je nízka. "Rybárska loď sa musela potopiť veľmi rýchlo," zhodnotil jej hovorca.
V Poľsku víchrica zasiahla severovýchod a juh krajiny. Najviac havárií zaznamenali energetici okolo Bialystoku na severovýchode. Vietor poškodil transformátory, bez elektriny zostalo viac ako 2 500 domácností. Ľudia hlásili veľké škody na domoch a autách. Podľa predpovedí by vietor v Poľsku mohol vyčíňať až do soboty. Úrady preto vyzvali ľudí, aby si zabezpečili svoje domy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:36