StoryEditor

Dohoda stroskotala na nesúhlase Česka

Tvrdé, ťažké a doslova nekompromisné vyjednávanie. Tak možno charakterizovať včerajšie stretnutie ministrov financií členských štátov Európskej únie (ECOFIN), ktorí rokovali o predĺžení zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty. Rakúsko, ktoré v tomto polroku únii predsedá, v snahe dosiahnuť za každú cenu kompromis predložilo dokonca popoludní nový, pozmenený návrh. Ten sa nakoniec nepodarilo dosiahnuť pre razantné nie Českej republike, ku ktorej sa pridalo aj Poľsko a Cyprus. Krajiny si majú do konca týždňa premyslieť, či svoje stanovisko nezmenia.

Rakúsko varuje
Hoci má únia štandardnú minimálnu 15-percentnú sadzbu DPH, existuje niekoľko výnimiek. Rakúsko sa včera snažilo presvedčiť najmä nové členské krajiny o predĺžení obdobia platnosti zníženej sadzby DPH na služby náročné na ľudskú prácu, a to do konca roku 2010, hoci táto výnimka sa skončila minulý rok.
Všeobecne platí, že v únii sú miernejšou sadzbou zaťažené potraviny, liečivá, knihy a tlačové periodiká, upratovacie a opatrovateľské služby, čo je výhodné najmä pre staré členské krajiny. Návrh však zároveň počíta so zrušením nižšej sadzby DPH na výstavbu nových bytov, s čím nesúhlasia nové členské krajiny, ktoré si miernejšie sadzby dohodli v rokovaniach o prechodnom období. Česká republika preto avizovala už v pondelok použitie veta. Rozhodnutia sa pritom prijímajú konsenzom.
"Každý by mal dvakrát uvážiť, kým použije veto," varoval rakúsky minister financií Karl-Heinz Grasser českého ministra Bohuslava Sobotku. Pre Česko by to znamenalo povinnosť zvýšiť DPH na výstavbu a opravu bytov a domov i na vykurovanie domácností z piatich percent dohodnutých v prístupovej zmluve na devätnásť. Aj preto Grasser rokoval so Sobotkom separátne.

Spokojné Slovensko
Hoci sa proti návrhu postavilo otvorene Česko, Maďarsko, Lotyšsko aj Poľsko, Slovensko nemá proti návrhu Rakúska vážne pripomienky. Ako pre HN povedal poradca slovenského ministra financií Martin Bruncko, podľa Slovenska by "najlepším riešením bolo nepredlžovať obdobie zníženej sadzby DPH. Preto rakúsky návrh nie je pre Slovensko optimálny rovnako, ako nie je optimálny pre mnohé iné krajiny." Keďže má však Slovensko už teraz 19-percentnú daň, dosiahnutý kompromis je pre nás podľa Bruncka akceptovateľný. Ako dodal, Česká republika spojila svoje požiadavky s otázkami nižšej DPH na ďalšiu výstavbu, teda nielen opravu bytov a vykurovanie domácností, ktoré "priamo nesúviseli s návrhom".

Predvolebné sľuby
Zo starých členských krajín najhoršie obišlo Francúzsko, ktorému európski ministri nevyhoveli v požiadavke znížiť DPH z 19,5 na 5,5 percenta na reštauračné a stravovacie služby. S myšlienkou znížiť DPH v jednom z najprestížnejších francúzskych odvetví prišiel pritom v roku 2002 počas predvolebnej kampane prezident Jacques Chirac. Svoj sľub zopakoval počas regionálnych a európskych volieb v 2004. Majitelia reštaurácií, hotelov a kaviarní sa v krajine už niekoľko rokov sťažujú na to, že vysoká DPH bráni konkurenčnému rastu v čase, keď španielska alebo marocká kuchyňa cenami a kvalitou vážne ohrozuje francúzsku gastronómiu.
Deň pred stretnutím ministrov financií vyhlásil André Daguin, predseda Únie zamestnaní v hotelierstve, ktorá je najväčším stravovacím odborovým hnutím, že zníženie DPH by vytvorilo v krajine 40-tisíc pracovných miest. Odbory preto požiadali vládu, aby DPH znížila jednostranne a nečakala na súhlas Bruselu.
Francois Fillon, bývalý minister a poradca nádejného prezidentského kandidáta Nicolasa Sarkozyho, uviedol, že porážka v Bruseli "zhorší vnímanie Európy v krajine, ktorá bude spor okolo DPH považovať za ďalšiu francúzsku kapituláciu". V takomto duchu informovali o spore okolo DPH aj francúzske televízie, ktoré hovorili o spore medzi "Bruselom a Parížom".

Spochybnené výhody
Popredný francúzsky ekonóm Elie Cohen však včera pripomenul, že súčasná DPH prináša do rozpočtu viac ako 3 miliardy eur - prostriedky, ktoré by vláda musela hľadať inde. Cohen vypočítal, že vytvorenie jedného pracovného miesta v odvetví s nízkou pridanou hodnotou, ako sú stravovacie služby, by tak stálo 80-tisíc eur. Európska komisia pritom už v 2003 spochybnila predstavu, podľa ktorej znížená DPH zvyšuje zamestnanosť. "Znížená DPH prispieva k potláčaniu čiernej práce, no je diskutabilné, či vytvára pracovné príležitosti," uviedol pre HN francúzsky diplomatický zdroj v Bruseli.

Sadzby DPH v Európskej únii
(platné od januára 2006)
Krajina Štandardná Znížené Príklady, kedy sa používajú nižšie sadzby
sadzba sadzby
Belgicko 21 6/12 Opravy bicyklov, obuvi, odevov, renovácia bytov
Británia 17,5 5 Sociálna výstavba
Cyprus 15 5/8 Potraviny, vodárenstvo
Česko 19 5 Potraviny, stavbné práce, knihy
Dánsko 25   Dani nepodliehajú lekárske služby
Estónsko 8 5 Dodávka tepla
Fínsko 22 8/17 Hotelové služby, športové podujatia
Francúzsko 19,6 2,1/5,5 Hotelové služby, dodávky pre poľnohospodárov
Grécko 19 4,5/9 Sociálna výstavba, agrárne produkty
Holandsko 19 6 Sociálna výstavba, športové akcie
Írsko 21 4,8/13,5 Hotelové služby
Litva 18 5/9 Potraviny, liečivá, osobná doprava
Lotyšsko 18 5 Diaľkové vykurovanie, dojčenská výživa
Luxembursko 15 3/6/12 Sociálna výstavba, hotelové služby
Maďarsko 20 5/15 Najnižšia sadzba platí napr. pre liečivá, 15 percent – stravovacie služby
Malta 18 5 Potraviny, liečivá, osobná doprava
Nemecko 16 5/7/9 Sociálne služby, vstupenky na športové podujatia, lekárska starostlivosť
Poľsko 22 3/7 Knihy, odborné časopisy
Portugalsko 21 5/12 Renovácia a opravy bytov, opatrovateľská služba
Rakúsko 20 10/12 Hotelové služby
Slovensko 19   Na všetok tovar a služby platí rovnaká daň
Slovinsko 20 8,5 Stavebné práce, údržba bytového fondu
Španielsko 16 4/7 Sociálna výstavba, vstupenky na športové podujatia
Švédsko 25 6/12 Hotelové služby, športové podujatia
Taliansko 20 4/10 Renovácia bytov, opatrovateľské služby
Zdroj: KPMG, Európska komisia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:05