Angela MerkelováReuters
StoryEditor

"Stroskotanie Jamajky je pre Merkelovú katastrofa." Kancelárka bojuje o politické prežitie

20.11.2017, 10:53
Autor:
ČTKČTK
Neschopnosť zostaviť vládu môže stáť kancelárku Merkelovú post na čele vlády aj strany.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) podľa serveru Spiegel Online bojuje o svoje politické prežitie. Stroskotanie rozhovorov CDU / CSU, FDP a Zelených o novej vláde pritom môže byť začiatkom jej konca. Magazín Cicero píše o variante štátnej krízy v Nemecku a komentátor Süddeutsche Zeitung apeluje na vznik ďalšej veľkej koalície CDU / CSU a sociálnych demokratov.

"Stroskotanie Jamajky (ako sa vznikajúca koalícia prezývala - pozn. red.) je pre kancelárku Angelu Merkelovú a šéfa CSU Horsta Seehofera katastrofou," mieni Spiegel Online. Podľa jeho názoru autorita kancelárky už tak oslabená zlým volebným výsledkom bude ďalej erodovať. "Krach Jamajky je jej krachom, pretože sa ukázalo, že metóda Merkelovej - spojenie bezmedzného pragmatizmu a maximálnej ideologickej flexibility - dospela k svojmu koncu," píše server.

​Za ešte závažnejšie považuje to, že prvýkrát od druhej svetovej vojny nie je jasné, ako Nemecko dospeje k stabilnej vláde. Jedinou terajšou možnosťou okrem koalície CDU / CSU, FDP a Zelených je totiž obnovenie veľkej koalície CDU / CSU a SPD, čo ale zatiaľ sociálni demokrati odmietajú.

Chcú starú koalíciu

K zmene názoru vyzýva SPD komentár na webe novín Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého popri pokračovaní veľkej koalície existuje teraz jediná možnosť, a tou sú predčasné voľby. "Čo prinesú nové voľby? Pravdepodobne málo zmien. Okrem toho nie je jednoducho možné nechať ľudí voliť tak dlho, kým sa výsledok nehodí. Takže zostáva veľká koalícia," konštatuje Süddeutsche Zeitung.

"Je to politické zemetrasenie, ktoré vrhá celý politický systém v Nemecku a tiež Európsku úniu do hlbokej krízy, možno dokonca do štátnej krízy," píše server nemeckého politického mesačníka Cicero. "Jamajka, ale aj SPD prepásli šancu posilniť zavedený systém strán a obnoviť dôveru v politické elity, šancu postaviť mosty v spoločnosti," myslí si.

Možný koniec Merkelovej

Cicero je tiež presvedčený, že teraz sa Merkelová musí obávať o svoju funkciu predsedníčky vlády aj šéfky Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Za spočítané zároveň mesačník označuje dni Horsta Seehofera na čele Kresťansko únie (CSU), ktorá je sesterskou stranou CDU.

Ako "triumf nedôvery", ktorý naruší vážnosť celého Nemecka, vníma nezdar rozhovorov o novej koalícii denník Stuttgarter Zeitung. Vinu za krach rokovaní nemožno podľa neho nikomu jednoznačne priradiť, bezprostredné škody ale najviac dopadnú na Merkelovú. Namiesto štvrtého funkčného obdobia v pozícii kancelárky je teraz na odvolanie, tvrdí server novín.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:31