Donald TrumpReuters
StoryEditor

Jadrové hlavice by som nelegálne neodpálil. Trumpov príkaz by som neposlúchol, tvrdí americký generál

20.11.2017, 18:00
Nelegálny jadrový útok by sa prezidentovi snažil vyhovoriť.

Šéf amerického jadrového arzenálu John Hyten povedal, že keby mu prezident neprávoplatne nariadil, aby odpálil rakety, tak by rozkaz neposlúchol. V sobotu to uviedol na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v Kanade.

Na otázku, čo by robil v prípade, keby mu americký prezident Donald Trump nariadil nukleárny útok, Hyten povedal, že by mu to vyhovoril.

Vyhovoril by mu to

"Som prezidentov poradca. A ak mi povie, že mám urobiť niečo, čo je nelegálne, tak odpoviem, pán prezident, je to nezákonné. 'A hádajte, čo urobí on. Povie:, Čo je nezákonné? 'My potom prídeme s rôznymi spôsobmi, ako reagovať na akúkoľvek situáciu. Takto fungujeme," tvrdil generál Hyten na bezpečnostnom fóre podľa Guardianu. Pentagon jeho vyjadrenia nekomentoval.

Hyten tak reagoval na utorňajšiu debatu amerických senátorov z radov demokratov i republikánov o právomoci prezidenta v prípade jadrovej vojny.

Éra trpezlivosti je podľa Trumpa preč

Penzionovaný generál Robert Kehler, bývalý šéf strategického veliteľstva, na schôdzi zahraničného senátneho výboru v utorok vyhlásil, že armáda môže odmietnuť rozkaz, ktorý považuje za nezákonný. Platí to podľa neho aj pre rozkaz na zasadenie jadrového úderu. Nie je vraj ale jasné, ako by takáto procedúra v praxi vyzerala.

Trumpove rázne vyhrážky v poslednej dobe mierili hlavne na severokórejský režim, ktorý by v budúcnosti mohol územie USA ohrozovať strategickým raketami s jadrovou hlavicou.

Pred týždňom americký prezident povedal, že "éra strategickej trpezlivosti" so Severnou Kóreou je preč. Podľa niektorých demokratických senátorov však Trumpove chaotické rozhodovanie môže viesť k zasadenie jadrového úderu v rozpore s národnými záujmami USA.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:48