Reuters
StoryEditor

V boji o agentúry neuspela ani Praha. Orgán pre bankovníctvo sa do Česka nepresťahuje

20.11.2017, 18:30
Autor:
ČTKČTK
Delegáti napokon rozhodli, že sa EBA presťahuje do Paríža.

Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) nebude po odchode Británie z EÚ v Prahe. Česká ponuka nepostúpila do druhého kola dnešného hlasovania 27 krajín EÚ, uviedli diplomatické zdroje.

Agentúra sa z Londýna presťahuje do francúzskej metropoly Paríža. V poslednom kole bol v hre ešte írsky Dublin, v druhom kole vypadol Frankfurt nad Mohanom.

Geografia nevyšla

Po neúspechu Bratislavy, ktorá sa uchádzala o Európsku agentúru pre lieky (EMA), tak nebude krajina zo stredu alebo východu Európskej únie hostiť ani jednu z dvoch unijných agentúr, ktoré teraz sídlia v Londýne.

Česko aj Slovensko pritom pred dnešným rozhodovaním spoliehali na princíp geografickej rovnováhy, podľa ktorého mala byť aspoň jedna z agentúr umiestnená mimo západné krajiny únie.

Dobrý výsledok

V druhom kole hlasovania mal podľa informácií ČTK veľmi blízko k víťazstvu Dublin, chýbal mu iba jeden hlas.

"Ukazuje to, že z tých 'nových' členských štátov to bola práve ČR a Slovensko, ktoré sa ocitli tak blízko druhému kolu. To možno samo o sebe vidieť ako dobrý výsledok," povedal novinárom po vyradení Prahy český štátny tajomník pre EÚ Aleš Chmelař .

Vzájomná podpora

Česi a Slováci sa v bitke o agentúry vzájomne podporovali. Chmelařa mrzí, že sa krajinám zo stredu a východu EÚ nepodarilo lepšie lobovať za svoje kandidatúry.

"Nás by uspokojilo prakticky každé riešenie, ktoré by bolo vyvážené," poznamenal. Výsledok je tak podľa neho príležitosťou pre členské krajiny zamyslieť sa nad tým, ako by mala ona geografická vyváženosť v rámci EÚ vlastne vyzerať.

Praha podľa neho dostala v prvom kole voľby všetky body, s ktorými počítala a o ktorých diplomati predpokladali, že je to dostatočný počet k postupu. "Vzhľadom k distribúcii bodov to bohužiaľ nestačilo. Bolo to veľmi tesné. Keby jeden štát hlasoval inak, tak sme mohli byť v druhom kole," povedal.

01 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 02 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 03 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 04 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 05 - Modified: 2024-03-15 12:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Brutálny útok v Prahe: Opitý policajt v uniforme napadol len 19-ročné dievča, predtým zaútočil aj na ďalšie dievčatá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:46