Pixabay
StoryEditor

Ľudia vo Venezuele vyšli do ulíc. V krajine chýbajú lieky

20.11.2017, 20:04
Autor:
ČTKČTK
V bezprostrednom ohrození života sú kvôli chýbajúcim liekom stovky tisíc ľudí.

Stovky ľudí demonštrovali dnes v Caracase za otvorenie humanitárneho kanálu pre Venezuelu, kde umierajú ľudia kvôli nedostatku liekov.

Cieľom pochodu ku caracaskej kancelárii Rozvojového programu OSN a niekoľkých ambasádam bolo žiadať pomoc od medzinárodného spoločenstva, aby vyvinulo väčší nátlak na autoritársku vládu Venezuely. Tá aj napriek niekoľkoročnej hlbokej ekonomickej kríze bránia dodávkam liekov z množstva krajín z ideologických dôvodov. Informoval venezuelský denník El Nacional.

Stovky tisíc ľudí v ohrození

"Táto humanitárna situácia nemôže byť závislá na neúspešných rokovaniach opozície s vládou, zdravie a životy ľudí musia stáť nad akýmkoľvek politickým konaním," uviedol predseda venezuelského združenia organizácií za právo na zdravie a život (Codevida) Francisco Valencia. Pripomenul tak zamrznuté rokovania, ktoré sa teraz márne snaží oživiť ako sprostredkovateľ Dominikánskej republiky.

Podľa Valenciu je momentálne ohrozených na živote kvôli nedostatku liekov do 300-tisíc ľudí a asi štyri milióny ľudí majú v krajine vážne problémy so získavaním liekov. Medzi najviac postihnutých patria ľudia s transplantovanými orgánmi, len minulý týždeň zomreli dvaja ľudia kvôli tomu, že nedostávali imunosupresíva. Tie sú dôležité preto, aby telo neodmietlo darovaný orgán.

Nechce lieky od kritikov

V dnešnom pochode v Caracase boli aj desiatky pacientov po transplantáciách, onkologických pacientov, diabetikov aj kardiakov, ktorí niesli heslá "Za zdravie a životy" alebo "Chceme lieky". Pochod došiel okrem iného k veľvyslanectvom Kanady, Kostariky či Peru, krajín, ktoré sú pripravené poslať lieky do Venezuely. Vláda tomu ale bráni.

Napríklad minulý týždeň sa venezuelský prezident Nicolás Maduro oprel do kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa, ktorý patrí k najhlasnejším kritikom Madurovy diktátorskej vlády. "Vezmite si svoje lieky, svoje drogy a svoj kokaín," burácal venezuelský prezident. Dodal, že vláda už dohodla nákup liekov v Indii, odkiaľ vraj lieky "čoskoro dorazia".

Dnešného pochodu v Caracase sa zúčastnila napríklad aj matka štvorročného chlapca, ktorý trpí hemofíliou. "Už som prestala mať strach, pretože pre svoje dieťa som ochotná urobiť čokoľvek," pripomenula Manuelis Pereiraová skutočnosť, že demonštrácie vo Venezuele môžu ich účastníkov dostať aj do väzenia.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:17