StoryEditor

Obrovský požiar na Chalkidiki vystrašil turistov

Obrovský lesný požiar na severogréckom polostrove Chalkidiki vyhnal na jednu noc z letovísk aj slovenských turistov. Stovky turistov grécki záchranári evakuovali, v letoviskách vládla panika. Nemecký turista pri evakuácii dostal infarkt, vypadol z nafukovacieho člna a utopil sa. Slováci sa nechystajú na náhly odchod domov. Naše cestovky počítajú s výmenami turnusov podľa plánu.

Rozsiahly požiar na severogréckom polostrove Chalkidiki zasiahol aj obľúbené turistické centrá. Zo Slovákov nikto nebol zranený, mnohí však museli stráviť noc na plážach pod holým nebom. Stovky turistov grécki záchranári evakuovali, v letoviskách vládla panika. Požiar si nepriamo vyžiadal aj jednu obeť. Nemecký turista pri evakuácii dostal infarkt, vypadol z nafukovacieho člna a utopil sa.
Nočná evakuácia
Situácia na niektorých miestach bola v pondelok v noci dramatická. Požiarnikom sa však podarilo väčšinu hotelov a domov pred plameňmi zachrániť. Napriek tomu v niektorých letoviskách vypadol elektrický prúd a dodávky vody. Niektorí dovolenkári v panike utiekli z ohrozených stredísk. Pri evakuácii turisti museli do člnov prejsť cez more, mnohí mali od morských ježkov dopichané nohy. Niektorí majú dýchacie problémy, nad letoviskami sa vznáša hustý dym. Požiar najviac zasiahol oblasť Kasandra, južný výbežok polostrova Chalkidiki.
V priebehu včerajška sa však situácia upokojila, požiarnici dostali oheň pod kontrolu. Turisti sa začali vracať do letovísk, do svojich hotelov sa mohli vrátiť aj Slováci. "Letoviská nie sú priamo ohrozené ohňom. Vozíme turistov do Pefkohori, kde požiar uhasili pred domami, samotné ubytovacie zariadenia nie sú poškodené. Pefkohori bolo zasiahnuté len dymom. V pondelok večer prebehla predbežná evakuácia, pár ľudí odviezli na protiľahlý polostrov, veľa ľudí sa zhromaždilo na pláži, niektorí sa individuálne presunuli do Solúna a ďalších miest, ktoré nie sú ohrozené ohňom. Niektorí turisti panikárili, ale našich musím pochváliť, zachovali pokoj. Viac než polovica našich klientov strávila noc pod hviezdami. Teraz je oheň pod kontrolou, už iba tlie, situácia sa normalizuje, obnovuje sa dodávka elektriny a v priebehu noci majú obnoviť dodávku vody," povedal HN Jozef Sedlák, riaditeľ cestovnej kancelárie Seneca.
Slováci sa neboja
Slováci sa nechystajú na náhly odchod domov. Naše cestovky počítajú s výmenami turnusov podľa plánu. "Naši dovolenkári prežívali včera celkom normálny dovolenkový deň. Požiar sa strediska Polichrono vôbec nedotkol, nebola ani žiadna požiadavka na návrat domov," povedal HN Pavol Komora, šéf Turancaru.
Slovenské cestovné kancelárie včera nezaznamenali obavy klientov v súvislosti s letným pobytom na Chalkidiki. Satur má podľa šéfky marketingu Márie Gallovej momentálne v letovisku Haniotis 12 klientov, sú v poriadku a cestovka je s nimi v kontakte. Z bezpečnostných dôvodov prežili noc z pondelka na utorok na pláži, ale už sa vrátili do hotela, ktorý nebol požiarom zasiahnutý. "Títo klienti sa vracajú dnes charterovým letom späť na Slovensko," dodala Gallová. Ďalší klienti tejto cestovky sú vzdialení 60 až 150 kilometrov od oblasti požiarov. Na všetky ďalšie odlety do severného Grécka ponúka Satur kapacity mimo polostrova Kasandra.
Klientov v stredisku Polichrono na Chalkidiki mal v čase požiaru Turancar, z preventívnych dôvodov asi na dve hodiny vysťahoval klientov len z jedného domu. Na čas museli opustiť svoje izby aj klienti cestovky Aeolus. Všetci však už v čase raňajok boli naspäť v svojich hoteloch a apartmánoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:05