REUTERS/Hannibal Hanschke
StoryEditor

Nemeckí socialisti otočili. Rokovania s Merkelovou začnú budúci týždeň

24.11.2017, 08:31
Autor:
ČTKČTK
Cieľom SPD je vyhnúť sa predčasným voľbám.

Sociálna demokracia (SPD) je pripravená rokovať o riešení vládnej krízy v Nemecku, uviedla strana v noci na dnes po niekoľkohodinových diskusiách. Pokračovanie veľkej koalície s CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej tak už nie je úplne vylúčené. Doteraz takúto možnosť SPD jasne odmietala, naopak CDU/CSU s ňou nemá problém. Prvé spoločné povolebné rokovania by sa malo uskutočniť už budúci týždeň, na kedy šéfov oboch zoskupení pozýva prezident Frank-Walter Steinmeier.

"SPD je pevne presvedčená, že je potrebné hovoriť. SPD sa nebude brániť rozhovorom," uviedol po osemhodinovej porade vedenia sociálnych demokratov ich generálny tajomník Hubertus Heil.

Tvrdohlavé dieťa

"SPD sa nemôže správať ako tvrdohlavé dieťa," podotkol zase sociálnodemokratický minister spravodlivosti Heiko Maas. Strana na večernom a nočnom rokovaní vyhodnocovala schôdzku svojho šéfa Martina Schulza s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Práve ten podľa webu denníka Bild pozýva Merkelovú, Schulza aj šéfa CSU Horsta Seehofera k spoločnému rokovaniu začiatkom budúceho týždňa. O schôdzke informuje aj server Spiegel Online, aj keď tvrdí, že sa uskutoční až vo štvrtok. Na stretnutí majú politici diskutovať o tom, ako zostaviť stabilnú vládu.

Postupne otáčali

SPD potom od pondelka postupne začala meniť svoj doteraz nekompromisný postoj k pokračovaniu veľkej koalície, ktorá je teraz jedinou realistickou možnosťou, ako zostaviť väčšinovú vládu. Kým ešte v pondelok Schulz vyhlásil, že sociálni demokrati nie sú k dispozícii pre vstup do veľkej koalície a občania by znovu mali zhodnotiť situáciu, už v stredu hovoril o tom, že si strana je úplne vedomá svojej zodpovednosti v momentálnej ťažkej situácii.

Ak by nakoniec skutočne došlo na rozhovory s CDU/CSU o vláde, bude SPD podľa pozorovateľov chcieť široké programové ústupky. Pokračovanie veľkej koalície si zatiaľ sociálni demokrati nepriali z obavy, že by viedla k ich ďalšiemu oslabovaniu, a naopak posilňovaniu okrajových strán ako je protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AFD).

Jediná alternatíva

Zmenu odmietavého postoja, ktorý strana zaujala hneď v deň volieb po svojom najhoršom výsledku v dejinách spolkovej republiky, by ale predtým podľa podpredsedu SPD Ralfa Stegner museli schváliť straníci.

Pokračovanie veľkej koalície je teraz za pravdepodobné podľa Zelených, prípadnú menšinovú vládu CDU/CSU a svojej strany považujú rovnako ako Merkelová za ťažko predstaviteľnú. V spolkovej republike ešte nikdy na celoštátnej úrovni menšinová vláda nevznikla.

Personálne zmeny

Okrem novej vlády sa v najbližších týždňoch budú riešiť aj personálne otázky. Týka sa to predovšetkým CSU, kde by sa o budúcnosti oslabeného šéfa strany a bavorského premiéra Horsta Seehofera malo rozhodnúť začiatkom decembra, a sociálnych demokratov, kde nemá Schulz práve najsilnejšie postavenie.

Maas k tomu ale poznamenal, že na štvrtkovom rokovaní nikto Schulzov koniec nepresadzoval, ani neurobil iný návrh pre stranícky zjazd, ktorý sa uskutoční o dva týždne.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:48