Reuters
StoryEditor

Izraelský minister sa vzdal funkcie. Prekážali mu práce, ktoré mali znesvätiť židovský sviatok

26.11.2017, 14:05
Autor:
TASRTASR
Ultraortodoxná strana napriek demisii vo vláde ostáva.

Ultraortodoxný izraelský minister zdravotníctva Jakov Litzman odstúpil v nedeľu zo svojej funkcie. Ako dôvod uviedol, že odmieta ostať vo vláde, ktorá povoľuje "znesvätenie" židovského sviatku šabat. Toho sa mala dopustiť odobrením sobotňajších stavebných prác na železničných tratiach, informovala s odvolaním sa na izraelské média agentúra DPA.

Práve pre stavebné práce sa Litzam v uplynulých mesiacoch sporil s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Hádka viedla k oneskoreniu prác i nahnevaným reakciám sekulárnych politikov. DPA dodala, že Litzamnova ultraortodoxná strana Zjednotený judaizmus Tóry aj napriek jeho demisii vo vláde zostane.

Bez dopravy

Litzman vo svojej rezignácii označil podľa izraelského spravodajského portálu Ynet stavebné práce počas šabatu za "nepotrebné" a uviedol, že sú "znesvätením".

V súlade s judaizmom sú počas šabatu, ktorý trvá od piatkového do sobotného večera, zakázané všetky druhy práce. Väčšina izraelských miest v tento deň neposkytuje ani verejnú dopravu.

Prevažne sekulárna krajiny

"Po celé generácie sme vedeli, že šabat nás chráni, vedeli sme, že tvorí základ zmluvy medzi Izraelčanmi a Bohom," povedal Litzman. "Bohužiaľ, izraelské železnice spravili z posledného šabatu deň opráv," dodal.

Izraelská spoločnosť je prevažne sekulárna, avšak práve ultraortodoxné parlamentné strany zvyknú určovať kurz ohľadne kľúčových náboženských a štátnych otázok.

Koalícia drží 

Samotný Netanjahu v nedeľu počas zasadnutia vládneho kabinetu uviedol, že ho Litzmanova demisia mrzí, pričom ho opísal ako "vynikajúceho ministra zdravotníctva, ktorý toho pre zdravie občanov Izraela urobil veľa".

Netanjahu ďalej podľa agentúry AP povedal, že jeho koalícia sa pre otázku stavebných prác nerozpadne. Dodal, že vláda rešpektuje židovský deň odpočinku. Za dôležitú však považuje aj "bezpečnú a nepretržitú" dopravu, pričom on sám je presvedčený, že v tejto otázke nájde vhodné riešenie.

01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:39